Dům a zahrada Jídlo Krása

Brambory jsou nejen k jídlu

Někdo by si mohl říct, že je to obyčejná potravina, ale opak je pravdou. Brambory jsou totiž potravina skutečně neobyčejná.  V kuchyni zaujímají první příčku. A to především pro široké využití i různé způsoby úpravy.
Své uplatnění nacházejí v každém ročním období. Na jaře není nic chutnějšího, než nové brambory, v létě se jejich chutě dokonale snoubí s grilovaným masem, na podzim, kdy nakládáme zelí, ho skvěle doplňují bramboráky a k zimě neodmyslitelně patří vánoční bramborový salát.
Uvařit či jakkoliv upravit brambory zvládne snad každý. Ale jistě mi dáte za pravdu, že ne vždy se chovají podle našich představ a výsledek nás občas nemile překvapí. Jistě znáte situaci, kdy čekáte návštěvu, na přípravě pokrmu vám skutečně záleží a ouvej, brambory se rozvařily a v hrnci nám zůstala hromada čehosi nevzhledného.

Nutriční výhody brambor

Vařené či pečené brambory neobsahují tuk. Hojně je v nich zastoupena vláknina, která podporuje správnou funkci trávicí soustavy a napomáhá vytvářet pocit plnosti. Další, co bychom v bramborách našli, jsou vitamíny – především C (nejvíce jej je v bramborách nových) a skupiny B. Brambory zbarvené žlutě, oranžově či červeně (batáty) obsahují řadu antioxidantů (například flavonoidy). Kyselina listová napomáhá při vývoji buněk.

Správná příprava brambor

Aby nám brambory poskytly to nejlepší, musíme je umět správně připravit. Velké množství prospěšných látek se skrývá pod slupkou. Pokud tedy nemusíme brambory loupat, raději je uvaříme i se slupkou. Vodu z oloupaných a ovařených brambor můžeme ještě dále využít, třeba pro přípravu bramborové nebo gulášové polévky.

Odrůdy

Brambory dělíme podle několika různých hledisek, ale nejčastěji je to podle varného typu a podle doby sklizně. To nám také napoví, jak se budou brambory po uvaření „chovat“.

Podle varného typu

Varný typ A má velký obsah vody a málo škrobu, po uvaření se nerozpadá a tudíž se hodí do salátů či jako klasická příloha.

Varný typ B má univerzální použití (vaření, pečení, bramborová kaše či těsto).

Varný typ C má nejvyšší obsah škrobu, tudíž je nejmoučnější a po uvaření se rozpadá. Tento typ brambor je vhodný na bramborovou kaši či těsto.

Podle sklizně

Brambory rané – mají tenkou, lehce se loupající slupku, obsahují hodně vody, a proto se nehodí na přípravu bramborového těsta ani kaše. Také nejsou vhodné k dlouhodobému skladování.

Brambory pozdní – mají pevnou, vyzrálou slupku, nižší obsah vody a dlouhou trvanlivost. Jsou vhodné ke skladování na zimní období.

Skladování

Pokud chcete, aby vám brambory dlouho vydržely, je potřeba dodržovat několik pravidel:

  • Po sklizni je nechte řádně vyschnout, nejlépe pod přístřeškem, přikryté pytlovinou nebo papírovým kartonem.
  • Před uskladněním je ještě řádně přeberte a vyřaďte hlízy s hnilobou či nějakým způsobem poškozené.
  • Pro uskladnění je vhodný temný prostor s nízkou teplotou – okolo 7 ° Při vyšších teplotách se na bramborách tvoří klíčky, při nižších teplotách brambory tvoří jednoduché cukry, díky nimž zesládnou.

Zelenina, která léčí

  • Žaludek – šťáva z nastrouhaných syrových brambor pomáhá proti pálení žáhy. Dokáže urovnat překyselený žaludek.
  • Vysoký krevní tlak – může částečně snížit odvar z bramborových slupek. Odvar připravíte jednoduše – v půl litru vody vaříte 15 minut slupky ze čtyř brambor. Odvar scedíte a pijete dva šálky denně.
  • Hubnutí – každý den vypijte šálek bramborové šťávy před snídaní a druhý 2 – 3 hodiny před spaním.
  • Protizánětlivé účinky bramborové šťávy – proti artritidě a dalších zánětlivých onemocnění.
  • Hojivé účinky – při bodnutí hmyzem (syrovou bramboru přiložte na postižené místo, nechte působit 30 minut), zánět dásní (bramborová šťáva jako kloktadlo).

Přírodní kosmetika

  • Vypnutá pleť

Dvě brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme lžíci oleje, lžíci medu a jeden žloutek. Všechny suroviny pečlivě promícháme a vzniklou kašovitou hmotu naneseme na obličej či krk a necháme působit asi 30 minut.

  • Pleťové tonikum

Šťáva z brambor odstraní přebytečný tuk, nečistoty i bakterie z povrchu kůže. Šťávu necháme asi půl hodiny v lednici. Poté namočíme kosmetický tamponek a očistíme jím celý obličej.

  • Balzám na ruce

Syrovou bramboru oloupeme a najemno nastrouháme, přidáme šťávu z jednoho pomeranče a kávovou sedlinu. Směs dáme do větší misky, v níž si mneme ruce a pastu na ně nanášíme, necháme působit asi 20 minut.

Zanechte komentář