Jídlo Prevence

Chcete mít svaly jako Pepek Námořník? Jezte čerstvý špenát, není to daleko od pravdy!

Špenát, rostlinka proslavená především díky pohádce Pepek Námořník, má svůj původ v západní Asii. Je bohatý na živiny, vitamíny a minerální látky. Špenát obsahuje zinek, kyselinu listovou, hořčík, draslík, fosfor, mangan, měď a vápník, a také vitamín A, B6, C, E a K. Špenát je oblíbený ve formě smoothies, jako součástí salátu či tepelně zpracovaného hlavního chodu.

Posiluje svaly

Pohádka o Pepkovi a jeho svalech nebyla úplně daleko od věci. Zjistilo se, že špenát opravdu blahodárně působí na naše svaly. Dusičnany, které špenát obsahuje, zvyšují totiž energii, a tak svaly potřebují k růstu mnohem méně kyslíku.

Snižuje zánět

Díky kyselině alfa-linolenové, flavonoidům a karotenoidům, dokáže špenát léčit zánětlivé onemocnění v těle. Mimo to umí i chránit tělo před rakovinou a zmírnit bolestivý průběh artritidy.

Chrání oči

Fytochemikálie ve špenátu, konkrétně lutein, jsou látkami, které pomáhají chránit oči před degenerativními poškozeními. Špenát je také výborným zdrojem beta-karotenu, který zmírňuje vady zraku.

Zpomaluje stárnutí pokožky

Mezi zdravotními výhodami špenátu nalezneme i zpomalení stárnutí, které má na svědomí vitamín A. Ten udržuje pokožku hydratovanou, zdravou, bojuje proti akné, lupence a zabraňuje vzniku vrásek. Díky tomuto vitamínu bude vaše pleť pružná.

špenát

Podporuje funkci srdce

Nedávný výzkum zjistil, že špenát dokáže ochraňovat před onemocněním srdce a kardiovaskulárních problémech. Tato rostlina totiž obsahuje antioxidanty, které bojují proti poškození organismu způsobené volnými radikály. Je i plný kyseliny listové, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které podporují správnou funkci srdce a snižují vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Chrání před rakovinou

Další úžasná zdravotní výhoda je ta, že obsahuje mnoho složek, které přírodním způsobem dokážou chránit vaše tělo před rakovinou. Stojí za tím omega-3 a 6 mastné kyseliny, karotenoidy, antioxidanty a flavonoidy. Ve studii, která byla zveřejněna v časopise Journal of Cancer, navrhli výzkumníci stravu bohatou na špenát, která snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníku až o 40 %.

Pomáhá detoxikovat tělo

Důležitou funkcí našeho těla je i detoxikace. Chlorofyl ve špenátu, který mu dává krásně zelenou barvu, pomáhá v tlustém střevě eliminovat toxiny a čistit játra od zánětlivých a bakteriálních látek. Sklenice zeleného smoothie každý den vám tak odplaví všechny nepřirozené toxiny z vašeho těla.

Udržuje hladinu cukru v krvi

Tato informace je důležitá především pro lidi trpící cukrovkou. Špenát má velmi nízký glykemický index, proto se skvěle hodí do jídelníčku diabetika. Obsahuje i vysoké množství vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat krevní oběh.

Zelené smoothie

Špenát doporučujeme zařadit do jídelníčku a ideálně syrový. Proto vám ještě ukážeme recept, jak na zelené smoothie, které dokáže vaše tělo krásně nastartovat a doplnit potřebné minerály po celý den.

Na zelené smoothie budete potřebovat:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 2 banány (čerstvé, nebo mražené)
  • 1,5 šálku vody
  • 1 polévkovou lžíci medu

Špenát očistíme a vložíme do mixéru. Banán nakrájíme na menší kousky a přidáme ke špenátu společně s medem a vodou. Vše spolu dobře rozmixujeme.

Špenát je úžasná plodina, na kterou by se nemělo v žádném jídelníčku zapomínat. Preferujte špenát především v syrovém stavu a čerpejte jeho úžasné zdravotní výhody.

Zanechte komentář

loading...