Jídlo Léčba Ostatní

Cibule má významné zdravotní přínosy, o kterých mnozí vůbec nevědí

Je to snad nejstarší známý druh zeleniny, který se již v dávnověku používal při vaření jako zelenina nebo koření. V moderní době byly odhaleny a potvrzeny i protirakovinné účinky cibule. Její využití je velice pestré a snad jedinou negativní stránkou je pach vznikající při vaření a poté vycházející z úst konzumenta cibule. To je však nedostatek, který cibuli rádi odpustíme, stejně jako trocha slz způsobených krájením cibule. Existuje totiž celá spousta důvodů, proč cibuli konzumovat.

Zázračné účinky cibule

onions-1228362_960_720Cibulový čaj nebo šťáva z nakrájené cibule zasypané cukrem či zalité medem pomáhá při chřipce, nachlazení a kašli. Cibule však pomáhá i při závažnější onemocněních. Kromě jiného umí chránit nervovou a kardiovaskulární soustavu. Například pro srdce je prospěšnější než často doporučované červené víno. Dalším pozitivním účinkem je snižování hladiny cholesterolu, zamezování kornatění cév a podpora pružnosti cévních stěn. Napomáhá zdravému fungování hormonů a v boji proti mnoha typům nádorů. Sama o sobě není sice lékem proti rakovině, ovšem podporuje její léčbu a působí hlavně jako prevence.

Cibule také zpevňuje kosti a zvyšuje jejich hustotu. Každodenní konzumace pomáhá oddálit osteoporózu a riziko zlomenin. Prospívá také pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky.

Díky obsahu chromu, který ovlivňuje hladinu krevního cukru, je cibule důležitým prostředkem proti cukrovce a obezitě.

Významná je také její prospěšnost, jako přírodního prostředku pro alergiky a astmatiky. Antioxidanty, obsažené v cibuli, poskytují našemu tělu protizánětlivé látky. Celkovou úroveň imunitního systému podporuje velká porce vitamínu C.

Cibule v kuchyni

Při vaření každého slaného jídla dodá tato zelenina potřebnou chuť, ale lze ji pojídat i samotnou například v salátech, nebo jako přílohu k masu, ať syrovou nebo vařenou. Chutná také syrová nakrájená na kolečka a pokládaná na chléb se sádlem. Na cibuli je nejlepší, že si spoustu svých úžasných vlastností uchová i po tepelném zpracování.

Některé další výhody

Zelené výhonky jsou výborné pro obsah vitamínu A. Cibule také snižuje riziko tvorby žaludečních vředů. Může být prospěšná i zevně, a to například při bodnutí hmyzem stačí na postižené místo přiložit rozkrojenou půlku cibule a zabráníte tak otoku i bolestivému pálení.

Zanechte komentář