Jídlo Prevence

Guave – plody jižní Ameriky

Toto ovoce pochází ze střední a severní části jižní Ameriky, kde je velice oblíbené a hojně využívané.

Plody

Plody mají měkkou voskovitou slupku, zpočátku mají zelenou barvu, po dozrání jsou žluté. Tvar může být kulovitý či oválný.

Dužina je zbarvena do smetanové, žluté či sytě růžové barvy a má výraznou vůni, která se podobá citronům. Uvnitř nalezneme kruhovitě uspořádaná malá hranatá semínka, která můžeme konzumovat s dužinou. Chutí bude asi připomínat fíky a hrušky.  Má rosolovitou konzistenci díky velkému obsahu pektinu. Dále je v ní velké množství vitamínu C a A, cukru, vápníku, fosforu a stopových prvků. Semínka jsou bohatým zdrojem omega – 3 mastných kyselin a vlákniny.

Plody se nejčastěji konzumují čerstvé (nakrájené na kousky a posypané špetkou soli a pepře). Další využití je pro přípravu dezertů, omáček či rosolů.

Vliv na zdraví

  • Listy

Listy lze používat při léčbě bolestí zubů, nateklých dásní či ústních vřídků. Jako prevence se žvýkají, ale lze z nich připravit i ústní vodu. Čaj z nich uvařený pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, potlačuje bakterie způsobující průjmová onemocnění.

  • Plody

Pravidelnou konzumací plodů lze pomoci při snižování krevního tlaku a omezit výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Jsou vhodné pro trávicí soustavu díky antibakteriálním vlastnostem, které čistí trávicí ústrojí. Také podporují trávení. Bohatý obsah vlákniny a nízký glykemický index činí toto ovoce vhodným pro diabetiky. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhají posilovat imunitu. Lykopen, kvercetin, vitamín C a polyfenoly fungují jako antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko výskytu rakoviny.

Zanechte komentář