JídloPrevenceVitamíny

Kapusta je odolná zelenina s komplexním obsahem živin

Tato zelenina je skoro zázrakem přírody, neboť jen málo podobných zelenin je podobně zdravých. Kdo ji pěstuje na zahradě, ví, že je to vytrvalá zelenina. Například růžičková odrůda kapusty vydrží na záhonu hluboko do zimy, jelikož dokáže přečkat i patnáctistupňové mrazy.

Naopak se doporučuje, nechat kapustičku přejít mrazem, neboť je pak křehčí. Jedinou negativní stránkou kapusty je nadýmání, což ji ovšem určitě odpustíme, neboť je to potravina, která nás úžasně pročistí. Další její vlastnosti jsou jen a jen pozitivní a blahodárné účinky na naše zdraví nemají srovnání s jinou zeleninou. Kapustu znali už v Mezopotámii a v průběhu dalších staletí její obliba vydržela až do současnosti.

Co kapusta obsahuje?

Všechny druhy kapusty jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, takže udržují v dobrém stavu naši trávicí soustavu. Z vitamínů je nejvíce přítomný vitamin C, vitaminy skupiny B a vitaminy E a K. Dále kapusta dodává našemu tělu draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou. Především kadeřavá kapusta má velký obsah karotenů. Studie potvrdily, že je to sedmkrát více než brokolice. Dále obsahuje desetkrát více luteinu a zeaxantinu, což jsou karotenoidy chránící náš zrak a pomáhající v prevenci makulární degenerace.

Blahodárné účinky

kapustaKapusta je vhodným doplňkem stravy pro osoby, které trpí potížemi se žaludkem, játry, nebo je trápí střevní potíže. Kromě toho je kapusta dobrá také při snižování škodlivého cholesterolu. Kapustě se rovněž přičítá příznivý vliv na zvyšování celkové imunity organismu, dále na hojení ekzémů a jiných kožních potíží. To vše jsou dostatečně pádné argumenty, proč se kapustě nevyhýbat.

Chutná prevence rakoviny

Kapusta je typem zelí a kromě antioxidačních a dalších schopností má pro naše zdraví i další přínosy. Obsahuje totiž protirakovinně působící indoly, rostlinné sloučeniny s prokázaným ochranným účinkem proti rakovině prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Díky vysokému obsahu síry a látky zvané sulforafan, která podporuje detoxikační enzymy v našem těle, pomáhá kapusta v boji proti rakovině.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button