Prevence

Jaké jsou léčivé účinky červené řepy?

Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Její léčivé účinky nelze popřít, onkology je často doporučována jako prevence proti rakovině. Jedná se levnou o zeleninu, která se nejvíce konzumuje v zimě, ať už vařená nebo syrová. Ale i v létě můžete použít její mladé listy do salátů. Proč se tedy o červené řepě říká, že je léčivá? To se dozvíte, když budete číst dál.

Kde se vzala, tu se vzala

Původem červené řepy je oblast Středomoří. Hojně se používala již ve starém Římě, ale nejdříve hlavně jako lék a až později se začala konzumovat. Odtud se řepa rozšířila do celého světa a je oblíbená v Americe, ale i v Asii.

To nejlepší z řepy

Z látek, které jsou v řepě hojně zastoupené, můžeme jmenovat např. sodík, draslík a vápník. Neméně důležitý je obsah barviv, které zpevňují naše cévy. Z vitamínů převažuje vitamín C a vitamíny B.

Červená řepa a její léčivé účinky

Pozitivní vlastnosti červené řepy nelze napsat jednou větou, protože jich je hned několik.

  • Díky obsahu většího množství betainu působí kladně na náš cévní systém, zpevňuje kůži a podporuje funkci jater.
  • Způsobuje lepší náladu díky látce zvané GABA (kyselina gama-aminomáselná).
  • Podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Neutralizuje jedovaté látky, které se nacházejí v našem těle.
  • Působí preventivně proti rakovině.

Nemusíte jíst pouze bulvy

V době, kdy vám červená řepa roste na zahrádce, nemusíte konzumovat pouze bulvy, jak je zvykem. Použijte i mladé listy řepy do salátů. Listy jsou totiž plné vitamínů a beta-karotenu. Nemusíte je dávat pouze do salátů, ale je možné je upravit i jako špenát nebo jako náplň do francouzského koláče.

Šťávu z červené řepy a další zeleniny (mrkev, celer) je vhodné používat jako prevenci. Každý den vypijte panáka tohoto životabudiče (doporučuji naředit čistou vodou) a budete zdravý je řepa.

Vidíte, že účinky červené řepy na lidský organismus nejsou zanedbatelné. Nezapomeňte při příštím nákupu přidat do košíku i tuto zeleninu. Co si z ní připravíte? Salát nebo šťávu? Napište mi komentář, rád se nechám inspirovat.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button