Jídlo

Léčivé vlastnosti banánu

Žluté ovoce pocházející z Jižní Ameriky je nasládlý plod banánovníku. Nezaměnitelná vůně a chuť banánů je ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Banán špatně snáší velmi nízké teploty, při kterých se kazí a mění svou žlutou barvu na černou. Banány jsou velmi oblíbenou potravinou díky své zajímavé chuti a skvělým výživovým hodnotám. Pojďme se společně podívat, jaký přínos má, když každé ráno posnídáme banán.

banánBanán je bohatým zdrojem vitamínu B6, draslíku a kyseliny listové. Obsahuje hodně vlákniny a střední velikost tohoto ovoce má jen kolem 100 kalorií. Díky velkému obsahu draslíku je velmi doporučován lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem.

Mimo draslíku obsahuje i vitamíny A a C, které společně s kyselinou listovou pomáhají předcházet onemocnění srdce a působí jako skvělá prevence proti mozkové mrtvici. Živiny obsažené v banánu snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a zabraňují vzniku některých typů rakoviny.

Lékařské přínosy

Fytochemikálie

Fytochemikálií je známo více, jak 1000 druhů, ale všechny mají silné antioxidační účinky, které pomáhají chránit buňky před onemocněním. Fytochemikálie jsou závislé na barvě plodiny. Každé zabarvení poskytuje jiný zdravotní přínos, i proto je ovoce každý den nejlepší ochrana před různými nemocemi.

Volné radikály

Pořád se o nich hovoří, ale co vlastně jsou? Volné radikály jsou škodlivé molekuly, které se přirozeně vyskytují v těle. Mohou pocházet z pesticidů, znečištění vzduchu, kouření a záření. Ovšem ty, na rozdíl od fytochemikálií, buňky poškozují, oslabují celý organismus, a tak připravují organismus k náchylnosti pro onemocnění, přes postižení srdce až po rakovinu.

Antioxidanty

Antioxidanty jsou mocné látky, které tělo chrání před škodlivými účinky volných radikálů. Některé pocházejí z vitamínů, další z minerálů, jiné z fytochemikálíí. Nejčastěji jsou obsaženy v ovoci.

Dejte si proto banán každý den a zažeňte všechny nemoci.

Zdroj

Zanechte komentář