PrevenceZdraví

Potraviny s vysokým obsahem hořčíku, které potlačují vysoký krevní tlak a únavu

Naše tělo potřebuje každý den dostatečný přísun bílkovin, tuků, cukrů, vitamínů, stopových prvků a minerálů. Každá část našeho jídelníčku je potřebná pro jinou funkci organismu a bez žádné z těchto živin se naše tělo neobejde. Dnes se zaměříme na minerály, díky kterým probíhají funkce v těle tím správným způsobem. Konkrétně na hořčík, který aktivuje více 300 než enzymů a na tisíce biochemických reakcí. Bohužel často bývá naše tělo o tento vitamín ochuzeno, a i když z počátku nemusíme deficit tohoto minerálu vůbec pociťovat, v budoucnu může jeho nedostatek způsobit velké problémy. Pojďme se dnes proto podívat, v čem je hořčík v přirozeném stavu obsažen.

Proč je hořčík potřebný

Hořčík má zásadní význam pro přenos nervových a svalových vzruchů. Dále je potřebný pro správnou krevní srážlivost a tvorbu energie. V neposlední řadě má za úkol vyživovat kosti a vytvářet nové buňky.

Hořčík je potřebný pro důležité funkce našeho těla. Díky potravinám obsahující hořčík se snižuje náš krevní tlak do normálu, stejně jako výskyt nechtěných krevních sraženin putujících po těle a svalová slabost. Pro naše zdraví je tedy spolu s ostatními živinami velmi důležitý.

Lékařští odborníci tvrdí, že nedostatek hořčíku je nejběžnějším zdravotním problém, který postihuje okolo 60% populace.

poppy-flower-seeds
S mákem nešlápnete vedle. Obohaťte si jím například ranní snídani.

Co způsobí nedostatek hořčíku?

Nedostatek hořčíku se dá přirovnat k autu, kterému nefungují brzdy. Z počátku nepocítíte žádný rozdíl, ovšem jakmile pojedete z kopce, můžou vás na jeho konci postihnout doživotní následky. A proto je třeba si na hořčík ve stravě dát pozor.

Nedostatek hořčíku způsobuje:

  • stavy úzkosti
  • špatnou paměť
  • svalové křeče
  • únavu a slabost
  • znečištěné tělo plné toxinu
  • špatné trávení bílkovin, sacharidů a tuků
  • špatná tvorba buněk v kostech
  • nechutenství a zvracení
  • změny nálad
  • abnormální srdeční rytmus
  • zvýšený krevní tlak
  • krevní sraženiny

Co je příčinou nedostatku hořčíku

Odborníci tvrdí, že nedostatek hořčíku je ve valné většině způsoben novými a moderními zemědělskými technologiemi, které zahrnují používání hnojiva a chemikálií. V důsledku tak vzniká půda, která má přečerpané minerály a vitamíny. Výsledná plodina tak nemá z čeho čerpat potřebné látky a je tedy bez důležitých živin.

hazelnut-chocolate-871283448209qzov
I kvalitní čokoláda obsahuje velké množství hořčíku.

Jak zvýšit příjem hořčíků

Nejjednodušší cestou, jak zvýšit hladinu množství hořčíku ve vašem těle, je pomocí lékárenských suplementů (například citronanem hořečnatým).

Dalším způsobem je koupel v Epsom soli. Díky této koupeli se hořčík dostane spíše do pokožky a léčí lokálně kožní problémy.

Potravinami, které přirozeně obsahují hořčík a zabraňují tak zdravotním problémům, jsou:

  • kešu oříšky – 30 gramů obsahuje 20% doporučené denní dávky
  • mandle – 30 gramů obsahuje 19% doporučené denní dávky
  • avokádo – 1 střední kus obsahuje 15% doporučené denní dávky
  • banány – 1 střední kus obsahuje 8 % doporučené denní dávky
  • čočka – 1 šálek vařené čočky obsahuje 18% doporučené denní dávky
  • čokoláda – 1 tabulka čokolády obsahuje 58% doporučené denní dávky
  • fíky – 1 šálek sušených fíků obsahuje 25% doporučené denní dávky
  • okra – 1 šálek vařené okry obsahuje 14 % doporučené denní dávky
  • dýňová semínka – 30 gramů semínek obsahuje 19 % doporučené denní dávky
  • dýně – 1 šálek pečené dýně obsahuje 11% doporučené denní dávky
  • rýže – 1 hrnek dlouhozrnné hnědé rýže obsahuje 20% doporučené denní dávky
  • špenát – jeden šálek vařeného špenátu obsahuje 39% doporučené denní dávky
  • mák – 30 g máku obsahuje 45 % doporučené denní dávky

Hořčík je potřebným minerálem, který by měl být hlídán stejně jako bílkoviny, sacharidy, tuky a vitamíny. Jezte a pijte proto potraviny, které přirozeně obsahují hořčík, nebo zvolte doplňky strava. Předejdete tak mnoha zdravotním problémům, které by vás mohly v budoucnu potkat.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button