JídloRady a tipy

Připravte si zdravé domácí máslo, není na tom nic těžkého

Vyměnit kupované máslo za klasické organické je to nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat. Klasické máslo kupované v obchodě obsahuje pasterizované mléko a trans-tuky, zatímco domácí je plné vitamínu A a je prospěšné pro váš organismus. Dnes si ukážeme, jak si takové domácí máslo připravit.

Ingredience:

  • 2x smetana ke šlehání (2 balení, tedy přibližně 500g)
  • mořská sůl
  • bylinky, sušená rajčata
  • tyčový mixér s vysokou nádobou
  • jednorázové gumové rukavice

PřípravaVLUU L310 W / Samsung L310 W

Připravenou smetanu vlijte do nádoby a šlehejte tyčovým mixérem. Doba šlehání se liší podle použité smetany, teploty a množství stabilizátorů. Vyšlehejte smetanu do husté a objemné pěny. Nepřestávejte, pokračujte dál. Při dalším šlehání by se měla šlehačka srazit. V této fázi už můžete vidět tuk, který je oddělený od syrovátky. Nyní vše vylijte do jemného cedníku, pod něj vložte misku, do které vám bude odkapávat syrovátka. Syrovátku můžete následně vypít, připravit si z ní ovocný koktejl či ji použít při pečení.

Nyní si nasaďte gumové jednorázové rukavice a máslo promačkejte, tím se uvolní zbylá syrovátka. Misku dejte stranou a cedník vložte pod co nejstudenější tekoucí vodu a dále máslo promačkávejte, abyste z něj dostali poslední kapky syrovátky. Čím více syrovátky odstraníte, tím bude trvanlivost másla delší a zlepšíte i jeho konzistenci. Pokud máslo důsledně nevymyjete, může rychle zhořknout. Nyní dejte máslo do formičky či ho jednoduše zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici. Pokud chcete máslo vylepšit, přidejte do něj trochu soli a nasekané bylinky či sušená rajčata. Z obyčejné smetany tak za cca 15 minut vyrobíte chutné máslo, které může mít chuť přesně podle vás. Vyzkoušejte ho i vy.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button