Jídlo Prevence

Silné potraviny, které zlepší váš mozek

Váš mozek pracuje, i když spíte. Stará se o váš srdeční tep, dýchání, smysly i myšlenky. Aby fungoval optimálně, potřebuje doplňovat energii, která přichází z jídla. To znamená, že to, co jíte, přímo ovlivňuje vaše mozkové funkce. Mozek bude dobře fungovat, pokud dostane optimální výživu.

Tučné ryby

Omega – 3 esenciální mastné kyseliny jsou skupinou živin, které pomáhají stavět buněčné membrány, snižují záněty mozku a podporují tvorbu mozkových buněk. Potraviny s vysokým obsahem těchto kyselin (ryby – losos, sardinky, makrely, sledi, ořechy, lněné semínko) mohou zlepšit paměť a náladu, poskytnou ochranu proti onemocnění mozku (deprese, Alzheimerova choroba či demence). Omega 3 hrají důležitou roli v produkci transmiterů (chemické látky v mozku ovlivňující naši náladu).

Celozrnné výrobky

Celá zrna – pšenice, ječmen a oves, jsou bohatá na aminokyseliny (tryptofan), které tělo využívá k produkci serotoninu (hormon štěstí a dobré nálady) a melatoninu (udržuje stabilní spánkový cyklus). Také obsahují komplexní sacharidy a prospěšné živiny, které poskytují energii tělu i mozku.

Avokádo

Avokádo je velice výživné ovoce s vysokým obsahem vitamínů B, C, K, E a omega – 3 mastných kyselin. Všechny tyto látky napomáhají k prevenci krevních sraženin, zlepšení vnímání, paměti a koncentrace.

Borůvky

Mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínu K, C a vlákniny. Mají schopnost ničit toxiny shromažďující se v mozku, inhibují mozkové funkce a tím chrání mozek před degenerací a stresem a pomáhají oddalovat nástup Alzheimerova onemocnění a demence.

Brokolice

Tato zelenina je považována za jednu z nejlepších potravin pro mozek, především díky vitamínu K a cholinu, které udržují paměť bdělou a poskytují mozku ochranu proti onemocněním souvisejícím s věkem. Také má vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a kyseliny listové, jejíž nedostatek může vést, u některých lidí, k depresím.

Řepa

Řepa je bohatá na antioxidanty, které pomáhají zbavit se toxinů v krvi, snižují zánět a přírodní nitráty v ní obsažené zvyšují průtok krve v mozku. Tím pádem dochází k zlepšení vnímání, soustředění, paměti i logického myšlení.

Hořká čokoláda

Ta zvyšuje produkci endorfinů, je dobrým zdrojem tryptofanu (aminokyselina napomáhající zlepšovat náladu). Flavonoidy v ní obsažené zlepšují průtok krve v mozku.

Vlašské ořechy

Jsou dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin a kyseliny alfa – linoleové. Vysoká úroveň antioxidantů zvyšuje vaše duševní zdraví, zlepšuje paměť, kognitivní schopnosti, duševní bdělost i koncentraci. Hrstka vlašských ořechů denně může pomoci zvýšit vaše duševní zdraví.

Dýňová semínka

Mají vysoký obsah minerálních látek (zinek, měď, selen, železo, hořčík). Spolu s dostatkem bílkovin a antioxidantů mohou přispět k lepší funkci mozku, pomáhají při soustředění, zlepšují paměť a schopnosti řešit problémy.

Listová zelenina

Zelená listová zelenina (kapusta, špenát, mangold, tuřín, římský salát) obsahuje vitamíny A, B a K a kyselinu listovou, jejichž nedostatek zapříčiňuje deprese, nespavost a únavu.

Zdroj

1 Komentář

  • Rybí pokrmy bychom měli jíst aspoň 2x týdně…ale to se mi moc nedaří naplnit. Tak ještě raději doplňuji omega 3 pomocí Maxicoru, tedy omega 3 z oleje kvalitních mořských ryb. Paměť zatím slouží a dokonce mi zmizel ekzem.

Zanechte komentář