Jídlo Prevence Rakovina

Trpíte chudokrevností nebo nádory? Dopřejte si mangold

Tato zelenina, původně pocházející ze Středomoří je jednak pastvou pro oči na zahradě, a jednak úžasnou zásobárnou nutričních látek a vitamínů. Jedná se o zástupce čeledi merlíkovitých, příbuzného s řepou a může být červený nebo bílý. Našemu tělu dodá vše, co potřebujeme při zanedbatelném množství kalorií.

Čím je mangold prospěšný

Našemu zdraví mangold prospívá především bohatým obsahem vlákniny, vitaminů C a A. Rovněž tělu prospěšnými minerály, jako je vápník, draslíku, hořčík, fosfor a železo. Významný je také velký obsah betakarotenu, i menší obsah alfakarotenu. Ohromující je obsah luteinu a zeaxantinu, tedy dvou zástupců rodiny karotenoidů, kterým vědci věnují rostoucí pozornost pro jejich schopnost chránit oči a bránit zrak před problémy, jako je například makulární degenerace. Dále mangold obsahuje cca 2,5 % bílkovin, kolem 90 % vody a také cukry, které způsobují lehce nasládlou chuť.

Prevence rakoviny a další přínosy

Mangold je velmi účinným bojovníkem v prevenci nádorových onemocnění. Jeho dalším přínosem je, že posiluje nervový systém, pročišťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje osobám trpícím chudokrevností. Příznivě také působí proti kornatění cév. Jeho jedinou nevýhodou je mírně projímavý účinek, což má ovšem pozitivní vliv na pročištění našeho trávicího ústrojí.

Vynikající dietetické vlastnosti řadí mangold mezi potraviny, které pomáhají při hubnutí a formování postavy.

Úprava mangoldu

mangoldOproti špenátu, jehož je mangold častou alternativou, se vyznačuje ořechovou příchutí a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje stejně jako špenát. Výhodou mangoldu je, že jej můžeme konzumovat jak vařený, tak i v čerstvém stavu. Pokud jej vaříme, uvaří se stejně jako špenát velmi rychle, a proto není dobré jej převařit, čímž by se znehodnotily důležité nutriční látky.

Mangold obsahuje také velké množství kyseliny šťavelové, což pro drtivou většinu lidí nepředstavuje žádný problém. Pouze lidé s určitým typem ledvinových kamenů by měly být opatrní.

Zanechte komentář