OstatníPrevence

Zjistěte, proč se vyhnout čínskému česneku: Nemá žádnou sílu a je plný chemikálií


Spousta lidí se snaží na potravinách šetřit. V obchodě raději sáhnou po levnější variantě produktu, která není tak kvalitní. Rozhoduje u nich cena, ne kvalita. Bohužel se v některých případech není čemu divit.

Kvalita versus cena

Čínský česnek v obchodě zakoupíte v ceně kolem 50 Kč za kilo. Český česnek je mnohem dražší, ale také mnohem kvalitnější. Cena tradičního českého česneku se v první jakosti pohybuje mezi 120-150 Kč. Druhá jakost se prodává v ceně kolem 90  Kč za kilogram a drobný česnek v ceně 50 Kč za kilo. Ceny se samozřejmě vždy trochu odlišují v závislosti na prodejci. Cena v tomto případě hraje nejdůležitější roli a na kvalitu se málokdo ohlíží.

Čínský česnek

Čínský česnek je svým původem z  Číny a postupně se rozšiřuje nejen k nám, ale i do jiných částí světa. Čína se stala největším světovým producentem česneku, ¾ vypěstovaného česneku pochází z Číny z oblasti Jün-nan.

Rozlučte se s čínským česnekemcc

Čínský česnek objevíte dnes v každém obchodě v Česku. Bohužel je mnohokrát nekvalitnější než česnek český. Spousta lidí zná již jen tuto náhražku česneku a chuť pravého česneku si ani nepamatuje nebo ani netuší, že kupují čínskou verzi česneku. Čínský česnek se dováží z velké dálky a vlastně je v době, kdy se dostane na pulty obchodů už starý. Většinou bývá česnek starý i více než rok, proto musí být chemicky ošetřován, aby takovou cestu a zátěž v určitém estetickém stavu vydržel. Brzy je plesnivý, smrdí a ve spíži příliš dlouho nevydrží. Navíc bývá čínský česnek bělený chlorem, odčervován metylbromidem a hnojen lidskými výkaly. Uvědomit bychom si měli, že v Číně platí i jiné standardy týkající se hnojiv, ty nejsou tak přísné jako u nás.

Chuťově slabý

Kromě těchto fakt je čínský česnek i chuťově méně výrazný a celkově je jeho chuť odlišná od českého. Je méně aromatický a má i menší stroužky. Jídlu dodává charakteristickou chuť český česnek, při použití čínského jídlo chuť česneku postrádá. Čínský česnek má také menší obsah vitamínů, léčivých látek a jeho celková zdraví prospěšná účinnost je daleko nižší.

Paradox dovozu

Paradoxní opravdu je, že se obchodním řetězcům vyplatí dovážet čínský česnek z Číny než vzít český od tuzemských dodavatelů. To o něčem také svědčí. Bohužel český česnek nemůže tomu ze zahraničí konkurovat.

Zkušenosti v USA

Čínský česnek se prodává po celém světě, dokonce i z USA přicházejí zprávy o dováženém česneku. Třetina česneku v USA je z dovezena z Číny. Při kontrolách kvality v roce 2014 narazili prodejci na závažný problém. Čínští zemědělci využívají k pěstování česneku pesticidy mezi které patří i phorate a parathion, který může poškodit vaše zdraví. To je i jeden z důvodů, proč volit raději kvalitní český česnek od toho čínského.

Čínský česnek versus českýccc

Český česnek je chutnější a má silnější aroma. To poznáte již z jeho pronikavé vůně. Zkuste si doma jednoduchý test, připravte si česnečku z českého česneku a poté z čínského. Sami poznáte ten rozdíl a uvěříte tomuto tvrzení. Čínský česnek je lehčí, je méně tzv. baňatý než pravidelný tvar českého česneku.Volba mezi kvalitou chuti, vůně, vzhledu podporou českých zemědělců a ohleduplnějšímu pěstování oproti levné ceně, dovozu, nekvalitní chuti a vůni, toť otázka. Co si vyberete vy?

Proč je důležité česnek konzumovat?

Česnek je součástí naší tradiční české kuchyně již po staletí, své místo má i v lidovém léčitelství. Česnek má silné antibiotické a protiplísňové účinky, působí dezinfekčně a v trávicím traktu udržuje bakteriální rovnováhu. Má vliv i na imunitu, odolnosti proti virům a parazitům. Jeho zdraví prospěšné účinky zastane málokterý lék, proto byste jeho kvalitu určitě ošidit neměli, už jen kvůli vašemu zdraví.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button