Jídlo Prevence Rakovina

Fialové brambory: Ideální prevence proti rakovině tlustého střeva

Už jste někdy viděli nebo jste měli možnost ochutnat fialové brambory? Jedná se o nový druh brambor na potravinových trzích a když se v USA prováděly studie této odrůdy, zjistily se překvapující skutečnosti. Tento druh brambor má mimořádný vliv proti rakovině tlustého střeva. Výzkum totiž našel sloučeniny, které velmi účinně ničí rakovinové buňky. Velké množství jich je právě ve fialové bramboře.

Fialové bramboryKdyž vědci z univerzity v Pennsylvánii zjistili, že se pečené brambory objevují na stolech amerických rodin nejčastěji, dostali nápad na experiment. Pro zkoumání si vybrali specifický druh fialových brambor a experiment provedli s ním.

Překvapující experiment

V první fázi experimentu zjistili, že fialové brambory obsahují rezistentní škrob, který je skvělý pro správné udržení mikroflóry ve střevech. Tento škrob totiž mikroorganismy v našem těle přeměňuje na prospěšné mastné kyseliny, konkrétně na kyselinu máselnou. Kyselina máselná je velmi důležitá, protože dokáže regulovat imunitní funkci střev a díky tomu umí zastavit zánět a dokonce i zabíjet rakovinové buňky. Podle vědců by tedy tato brambora mohla potlačit růst rakoviny.

Ve druhé fázi tyto brambory upekli a naservírovali je laboratorním myším s rakovinou tlustého střeva. Výsledky ukázaly, že živiny z pečené brambory opravdu dokáží rakovinové buňky zabíjet.

Vědcům se tedy domněnka o proti rakovinové bramboře dokázala potvrdit. Říkají, že jedna středně velká brambora k obědu a večeři dokáže potlačit rakovinu v tlustém střevě. Zajímavá barva by měla být právě tou, která dokáže s nebezpečnými buňkami pracovat.

Vědci se ještě chystají na výzkum na lidech trpící rakovinou. Jisté je ale jedno, i když se brambora svou neobvyklou barvou může tvářit jako jedovatá, je velmi zdraví prospěšná. Konzumace nemůže nikomu ublížit a tak zkuste zařadit tuto zvláštní bramboru na svůj jídelníček, ať už jako lék nebo jako prevenci.

Zanechte komentář