Přírodní léčba Zdraví

Toto sušené ovoce chrání před rakovinou tlustého střeva!

Napsáno od redakce

Nedávné výzkumy potvrdily, že tyto sušené plody mají schopnost významně snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Možná nepatří mezi vaše favority, ale po přečtení tohoto článku si ho nejspíš nakoupíte do zásoby.

Sušené švestky podporují zdravou střevní mikroflóru

Ano, jsou to právě švestky, o kterých je řeč. Jejich skvělé účinky potvrdila studie pod vedení Dr. Nancy Turnerové na Texaské univerzitě. Výzkum sledoval působení pravidelné konzumace sušených švestek na trávící soustavu. Bylo zjištěno, že tyto podporují zadržování prospěšných bakterií ve střevech, a tím účinně pěstují zdravou střevní mikroflóru.

Přítomnost zdravých bakterií je klíčová při prevenci vzniku rakovinného bujení. Ve správně fungujícím trávícím traktu je prospěšných bakterií vždy dostatek na to, aby dokázaly zvládnout i invazi rakovinotvorných bakterií. Pokud se však střevní rovnováha narušení, dojde k množení nebezpečných bakterií, a tím i ke vzniku zánětů a potažmo rakoviny.

Součástí výzkumu bylo i sledování fenolických sloučenin, které se ve švestkách nachází. Ty totiž mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Fungují například jako antioxidanty, které neutralizují volné radikály.

Výzkum byl prováděn na myších, které byly rozděleny do dvou skupin. První skupina konzumovala sušené švestky, druhá přijímala pouze kontrolní stravu, nicméně bez obsahu švestek. V laboratoři pak bylo provedeno důkladné vyšetření střev a trávícího systému obou skupin myší.

Překvapivé výsledky

Vědci došli k překvapivým objevům. Ukázalo se, že myši, které pravidelně konzumovaly sušené švestky, měly ve střevech několikanásobně větší počet prospěšných bakterií než druhá skupina myší. Druhým podstatným zjištěním bylo, že myši se švestkovou stravou také netrpěly výskytem abnormálních útvarů ve střevech, jak tomu bylo u myší, které švestky nedostávaly.

Z uvedených závěrů lze tedy usoudit, že sušené švestky lze používat jako účinnou prevenci rakoviny tlustého střeva a jako dobrého pomocníka ve snaze udržovat svou střevní mikroflóru zdravou a bez nebezpečných bakterií.

 

O autorovi

redakce

Zanechte komentář

error: