Víte, jaké zdravotní výhody vám přináší konzumace arašídového másla?
Arašídové máslo se v posledních několika letech stalo velmi oblíbenou potravinou, kterou konzumují především příznivci zdravého stravování. Dopřávají si ho do ranních kaší, kombinují ho s ovocem nebo si jej přidávají do banánového shaku. Podívejte se dnes s námi na to, jaké zdravotní výhody vám přináší konzumace arašídového másla, a proč ho příznivci zdravého stravování tolik milují.
Arašídové máslo
Arašídové máslo, buráková pomazánka či peanut butter, to vše je produkt, který je vyroben z arašídů, obohacený většinou o cukr, sůl a některý druh rostlinného oleje. Arašídové máslo je velmi oblíbené v Americe a k nám se dostalo postupem času. Arašídové máslo je tedy z převážné části vyrobeno z arašídů, které jsou pro naše tělo velmi příznivé.
Burské oříšky
Burské oříšky, buráky či arašídy, synonyma, pod kterými se skrývají výživné ořechy. Konzumace arašídů je vhodná v boji proti cukrovce a srdečním onemocnění. Obsahuje totiž velký podíl rozpustné vlákniny, která dokáže snížit spotřebu inzulinu v organismu a pomáhá zpomalovat vstřebávání krevního cukru. Arašídy obsahují také poměrně dost tuků, avšak jde o tzv. „dobré“ tuky. Nerozpustná vláknina v burácích je zase prevencí zácpy a tvorby hemeroidů, zároveň zpomaluje vstřebávání cholesterolu ze střeva, snižuje tedy jeho hladinu v našem těle. Denně se doporučuje konzumace jedné lžíce arašídového másla či hrst buráků. Najdeme v nich ještě jednu významnou látku, kterou je resveratrol, látka, která má silné antioxidační a antibakteriální účinky. chrání vás před tvorbou zubních kazů a chrání nervovou soustavu. Vyhýbejte se však soleným arašídům, ty na tělo nepůsobí příznivě.
Výživové hodnoty arašídového másla
Arašídové máslo obsahuje na 100g: 25g bílkovin, 20g sacharidů, 9g cukru, 7g vlákniny, 50g tuku. Je tedy velmi výživné.
Výhody, které vám arašídové máslo přináší
První výhodou, která nesouvisí se zdravím, je chuť arašídového másla, která je opravdu výjimečná. Buď si ji zamilujete, nebo se s jeho konzumací rovnou rozloučíte. Arašídové máslo je také velmi výživné a bohaté na minerály a vitamíny. Obsahuje vitamíny B3,B5,B6 a B a z minerálů je to především hořčík a draslík, zinek a mangan. Arašídové máslo je také skvělým jídlem vhodným na cestu, jelikož vám vždy pomůže dodat energii i v krizových situacích. Pravdou však je, že není příliš vhodné při redukčních dietách. Nemusíte jeho konzumaci úplně vynechat, ale nutně byste měli jeho konzumaci částečně omezit.
Jak arašídové máslo zařadit do jídelníčku?
Burské oříšky můžete konzumovat samostatně, jak už bylo řečeno, vyhněte se soleným verzím, které vaše tělo obohacují o zbytečné množství soli. Skvělé jsou sušenky z arašídového másla, pečou se také koláče, výborné je arašídové máslo do ranních kaší (pohankových, ovesných, čirokových), na muffiny, namazané na celozrnný chléb s banánem, do palačinek či jen tak samotné. Američané ho dokonce kombinují ve spojení se slaninou.
Domácí arašídové máslo
Pokud se chcete vyhnout průmyslově vyráběnému arašídovému máslu, není nic snadnějšího než si doma připravit vlastní. Budete přesně vědět, co obsahuje a ovlivníte také obsažené množství soli a cukru, zároveň hrubost arašídového másla, které se prodává buď absolutně jemné nebo s kousky arašídů.
- nepražené arašídy 400g
- 1 PL medu nebo sirupu (javorový, agávový, rýžový, datlový)
- 1 ČL mořské soli
Arašídy si nejprve upražte na pánvičce nebo na plechu (na sucho bez použití oleje). Po upražení získají svou typickou chuť. Stále je při pražení míchejte, pražení trvá opravdu jen několik minut. Vložte nyní arašídy do mixéru. Mixování není úplně snadné, záleží také na výkonu vašeho mixéru. Čím více mixujete, tím více se na stěnách zachycuji kusy rozmixovaných arašídů. Pokud toužíte po crunchy verzi burákového másla, tedy s kousky arašídů, před mixováním si jich lžíci odeberte a nasekejte na hrubo. Až vám v mixéru vznikne jemná kaše, přidejte sůl a med či sirup. Stále míchejte do požadované konzistence. Pokud toužíte po verzi s kousky arašídů, zamíchejte nakonec nasekané arašídy a přendejte máslo do sklenice. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos