Jídlo Zdraví

Jaká potravina je ještě nebezpečnější než cukru? Olej a budete se divit jaký

Profilový obrázek
Napsáno od Jitka

Odborníci si zabývali otázkou, jaká potravina je nebezpečnější než cukru, proto krmili hlodavce jídlem obsahující až 40 % tuku.

Myši rozdělili do dvou skupin, které krmili stejným jídlem, až na jeden rozdíl. Rozdílem byly tuky z jiných druhů olejů. První skupina myší dostávala tuk z kokosového oleje a druhá skupina obdržela potraviny s nenasycenými tuky ze sóje.

Po několika dnech výzkumu vědci zjistili, že myši, které jedly tuky ze sójových semen, přibraly až o 25 % více než druhá skupina myší, které konzumovaly potraviny s kokosovým olejem.

Další výzkum byl zaměřen na potraviny obohacené tuky s přidanou fruktózou. Výsledkem bylo, že myši, které jedly potraviny s fruktózou, měly o 25 % nižší hmotnost než myši druhé skupiny.

Výzkum se z celkového hlediska zaměřil na zdraví. Prokázalo se, že myši, které jedly sójový olej, si vyvinuly výraznější odolnost vůči inzulínu a jejich játra byla více mastná, než u druhých myší. Tento efekt je jednou z příčin vzniku cukrovky a slabšího metabolismu.

Vědci tento závěr překvapil, a nejen vědce, protože je známo, že nenasycené mastné kyseliny například ze sóje, jsou považovány za ty zdravé.

 

 

O autorovi

Profilový obrázek

Jitka