Léčba Návod Rakovina

Pampeliškový čaj ovlivňuje nádorové buňky natolik, že se do 48 hodin rozpadají

Krásné žluté květy, které máme spojené s přicházejícím jarem, lákají k přičichnutí a upletení věnečků. Věděli jste však, že mají nejen estetický charakter, ale i léčivé schopnosti? Naučte se s námi užívat pampelišky a ovlivnit tak dokonce i nádorová bujení.

Pampeliška lékařská

Tato rostlinka byla v dřívějších dobách používána našimi babičkami pro přípravu čaje, sirupů či dokonce pampeliškového medu. Označujeme ji jako včelařskou rostlinu. Pampeliška je významná léčivka. Sbírat můžete kořen před rozkvětem rostliny, listy, nať s kořenem či květy. Pampeliškové listy mají mírně nahořklou chuť. Z kořene lze po usušení vyrobit i hořkou pampeliškovou mouku. V některých zemích se listy používá k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína.

Proti rakovině

My se k této tradici znovu postupně vracíme a objevujeme léčivé vlastnosti pampeliškových květů a kořene. Dnes již dokonce víme, že kořen pampelišky může pomoci pacientům s rakovinou. Vědci zjistili, že tento kořen má lepší účinek než chemoterapie, protože zabíjí rakovinné buňky.

Na zdraví

Pampeliška se příznivě projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje též tvorbu a vylučování žluči. Má močopudné vlastnosti, čistí játra, pomáhá při alergiích a snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje velmi důležité vitamíny a minerální látky, jako je vitamin B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou a hořčík.

S novými výzkumy

dandelion-1085432_960_720Na katedře chemie a biochemie univerzity Windsor v Kanadě provedli výzkumníci nové pokusy, které se zaměřovaly na změnu pro pacienty s rakovinou. Podle výzkumů zjistili, že kořen z pampelišky účinně zabíjí rakovinné buňky bez negativního vlivu na jiné buňky v těle. Pampeliška ovlivňuje nádorové buňky a do 48 hodin je zabíjí bez útoků na zdravé buňky. Nakonec došli k závěru, že kontinuální léčba kořenem pampelišky může zničit většinu rakovinných buněk. Díky neočekávaným výsledkům získali výzkumníci další podporu pro následné zkoumání této rostliny.

Pampeliškový čaj

Preventivně se doporučuje užívat čaj z květů či kořene pampelišky. Na tento blahodárný recept budete potřebovat:

  • 8 květů z pampelišky
  • 350 ml vody
  • med či cukr

Uvařte vodu a přelijte ji přes pampeliškové květy. Nechte louhovat 5 minut a podle chuti přidejte med nebo cukr. Květy si můžete i nasušit a uložit na suchém a tmavém místě, abyste si čaj mohli připravovat po celý rok.

Čaj z kořene pampelišky

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci praženého kořene pampelišky
  • ½ lžičky mletého čerstvého zázvoru
  • 1 semínko kardamonu
  • 350 ml vody
  • med či cukr podle chuti

Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu. Povaříme na mírném plameni asi 5-10 minut, stáhneme z plamene a přidáme med. Vývar z kořene pampelišky je hotov. Čaj si můžete obohatit i o skořicovou kůru či muškátový oříšek.

Pražení kořene z pampelišky

Abyste si mohli připravit vývar z kořene, je vhodné ho předtím dobře připravit. Nejdříve si vyhlédněte pampelišku a vykopejte ji i s kořenem. Květy můžete nasušit a listy použít do salátu. Získání kořene může být náročnější, jelikož má pampeliška dlouhé a velice pevné kořeny. Když kořen získáte, důkladně ho opláchněte, aby na kořenu nezůstal ani kousek hlíny. Jakmile máte čistý kořen na prkýnku, odstraňte malé kořínky a ten nejsilnější nasekejte na menší kousky a pražte v troubě na 150-200 stupňů po dobu přibližně dvou hodin. Můžete kořen také usušit v sušičce na 300 stupňů po dobu 10 minut. Nasušte si dostatečné množství kořene naráz, ať nemusíte každý týden provádět náročný sběr.

Dandelion_Root

Kořen z pampelišky je překvapivě chutný. Zaskočte si na pole či louku a sesbírejte rostlinu, kterou mnoho z nás považuje za plevel a přitom příznivě působí na naše zdraví.

6 komentářů

Zanechte komentář