PrevenceRady a tipy

Z úst veterinárního lékaře: jak rozpoznat karcinogenní maso?

Vzhledem k tomu, že Světová zdravotnická organizace oznámila, že některé potraviny mohou způsobit rakovinu, většina lidí dostala strach a propadla panice. My vám však ukážeme, jak nebezpečné potraviny poznat a kterým se raději vyhnout, abyste před tímto zákeřným onemocnění ochránili sebe i svou rodinu.

Poslední studie zabývající se tímto problémem zjistila, že je lepší vyvarovat se konzumaci mastných výrobků, jako jsou párky, slanina, maso, paštiky a jiné zpracované potraviny. Abyste však věděli, co v obchodech nakoupit a co nechat raději v regálu, dáme vám pár rad.

Čtěte etikety

Je nesmírně důležité, aby člověk četl etiketu na výrobku. To je první a nejdůležitější bod, jak klobásu či párek vybrat. Pokud obsahuje masový separát, nejedná se o libové maso, ale mechanicky oddělené zbytky masa od kostí. Často tedy obsahuje mnoho tuku a někdy i kůstky.

Obsahuje-li velké množství éček, i v tomto případě je lepší zvolit jiný produkt. Obzvláště se jedná o E249, E250, E251 a E252. Tyto chemické přísady jsou velmi nebezpečné a škodlivé, jelikož v kombinaci s masem tvoří karcinogenní sloučeninu.

Další nebezpečnou složkou jsou polyfosfáty, známy pod zkratkami E451, E452 a E453. Jedná se o nebezpečné látky, které mohou poškodit geny. A velmi opatrní buďte i u E407, tedy karagenanu, který zůstává ve střevech a později se může měnit na rakovinu tlustého střeva.

Všechny tyto informace se týkají trvanlivých nebo polotrvanlivých potravin. Na co si dát pozor při výběru masa?

raw-1138562_960_720

Jak vybrat maso

Pří nákupu masa, např. vepřové kotlety – je třeba věnovat pozornost mastnému bílému tuku v masu. Někdo by mohl říci, že si podle toho vybírá libové maso. Není to však žádná výhra. Pokud mastné části maso neobsahuje, nemělo prase žádný tuk. Toto zvíře tak kromě potravy, bylo krmeno i růstovými hormony a antibiotiky. Když z tohoto masa budete vařit, může se objevit sloučenina dioxin, která je velmi karcinogenní. Předejdete tomu, budete-li ho péct v troubě zabalené v alobalu nebo ho tepelně upravíte na teflonové pánvi či grilu.

Co dát dětem

I když trh je plný párků pro děti, dětských paštik a šunek, jsou mnohdy škodlivější, než klasické mastné výrobky. Lékařští experti doporučují nedávat dětem žádné takto zpracované potraviny. Když už, tak si vyrobte vlastní párky či paštiky. Budete vědět, co v nich je a děti dostanou to nejlepší.

Masové výrobky a maso jsou sice velmi chutnými produkty, ovšem velmi škodlivé. Pokud se jich nechcete vzdát, čtěte etikety, kupujte maso od malých farmářů v bio kvalitě a dělejte si vlastní paštiky.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button