Prevence

Houba shiitake: Proč ji zařadit do svého jídelníčku?

Houba shiitake, česky nazývaná houževnatec jedlý, pochází z Japonska. V našich končinách používáme spíše léčivé byliny a rostliny, ale měli bychom se učit používat také léčivé houby, jako tomu činí v Asii. Houževnatec má mnohé pozitivní účinky na lidský organismus, kromě toho, že posiluje organismus, působí na vysoký krevní tlak, je afrodiziakem a bojuje proti únavovému syndromu. O jeho dalších účincích se dozvíte v dnešním článku. 

Afrodiziakum a prevence onemocnění

Houba shiitake má afrodiziakální účinky, podporuje libido a může pomoci ženám i mužům, kteří mají s touto sférou problémy. Shiitake má jedinečné složení, které ji činí jednou z nejléčivějších hub. V Asii je shiitake běžně používána při přípravě mnoha pokrmů a stává se preventivní ochranou proti mnoha onemocněním a zvláště jako posilovač imunitního systému. Obsahuje totiž lentinan, polysacharid, který má pozitivní vliv na imunitní systém tím, že stimuluje tvorbu interferonů, makrofágů, apod. Tyto buňky vás chrání před infekcemi. Shiitake je vhodnou  ochranou proti vzniku nádorů v těle. Bývají dokonce součástí nutriční terapie pro osoby, které mají rakovinu. V nemalé míře snižují také hladinu cholesterolu v krvi, díky tomu má také pozitivní vliv na zdraví srdce.

Skvělá prevence

Houby shiitake řadíme mezi tzv. superpotraviny a jejich konzumace je skvělou prevencí civilizačních chorob. Vliv shiitake se dotýká i krevního tlaku, který snižuje a má pozitivní vliv i na metabolismus tuků. Shiitake totiž obsahuje eritadenin, který snižuje hladinu cholesterolu. Díky již zmíněného lentaninu je prevencí vzniku rakoviny a snižuje účinky, které sebou léčba rakoviny přináší. Konzumovat by se měla zvláště při léčbě tuberkulózy, únavového syndromu či HIV.

Zbaví vás toxinů

Díky obsahu L-erothioninu, antioxidantu, který chrání organismus před vlivem volných radikálů. Ty se podílejí nejen na vzniku rakoviny, ale také aterosklerózy či stárnutí buněk. Shiitake však řadíme mezi houby, které mají nejvyšší obsahy L-ergothioninu. Pokud tedy potřebujete zvýšit svou obranyschopnost a snížit hladinu cholesterolu, určitě shiitake do svého jídelníčku zařaďte. Shiitake obsahuje vitamín C, vlákninu, bílkoviny, selen a železo.

Shiitake v kuchyni

Pokud chcete poznat účinky houby shiitake, zkuste ji do svého jídelníčku pravidelně zařazovat, ať už v podobě čerstvé či v podobě doplňků stravy (pilulky, prášek). Shiitake, v překladu „voňavá houba“ má hnědý klobouk, celkem výraznou chuť, avšak velmi lahodnou. Můžete ji dnes již běžně zakoupit v supermarketech či si ji dokonce snadno pěstovat doma, stačí mít kmen, na kterém tato houba roste ve sklepě. V Asii ji pěstují na dubových polenech. Dnes se konzumují po celém světě a mnozí si je pěstují naprosto běžně doma. Připravit ze shiitake můžete nejen polévku či rizoto, ale hodí se i při přípravě masa, do těstovin či do zeleninových pokrmů. Shiitake má výhodu v tom, že je má masitou konzistenci. Připravit si ze shiitake můžete také čaj, rozdrcená houba se zalije vroucí vodou a nechá až 15 minut louhovat.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button