Horké letní dny právě nyní vrcholí a my si doslova užíváme těch největších veder. Po pár horkých dnech máme už vysokých teplot tak akorát a hledáme příjemné osvěžení. Právě během letních dnů zpravidla nevyhledáváme těžké pokrmy, které zatíží trávicí trakt, ale spíše lehká jídla bohatá na obsah ovoce a zeleniny. Právě čerstvá zelenina a ovoce jsou skvělým zdrojem hydratace, osvěžení a toho, co přes léto potřebujeme. Připravte si proto i vy osvěžující letní pokrmy a nápoje, díky kterým se budete cítit skvěle.
Salát s melounem, okurkou a fetou
Když se řekne „osvěžující“, na jaké ingredience si vzpomenete? Zpravidla se nám vybaví okurka, meloun, sladké druhy melounů či hroznové víno. Vychlazené ovoce a zelenina je během letních dnů ideální volbou a kombinovat je můžete do nejrůznějších zeleninových a ovocných salátů. Skvělou kombinací slané a sladké chuti je melounový salát se sýrem, okurkou a dalšími dobrotami.
- vodní meloun (ideálně bezsemenný)
- okurka
- sýr feta či balkánský sýr
- černé olivy
- červená cibule
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- sůl a pepř
Poměry v tomto případě záleží na tom, kolik budete salátu připravovat. Všechny ingredience však stačí pokrájet a smíchat. Sýr feta lze nahradit balkánským sýrem a rychlou zálivku připravíte z olivového oleje, soli a pepře. Kombinace vodního melounu a všech ostatních ingrediencí je opravdu dokonalá.
Gazpacho
Ve Španělsku nyní řádí opravdová vedra, a proto Španělé dobře ví, jak skvělé je během letních dnů do jídelníčku zakomponovat studenou polévku. Hotovou ji máte za pár minut, chutná skvěle a dobře zasytí.
- zralá rajčata
- 1/2 cukety
- 1/2 salátové okurky
- 1 kus cibule
- 2 stroužky česneku
- vinný ocet
- olivový olej
- 4 plátky toustového chleba (bez kůrky)
- čerstvá bazalka
- mletý římský kmín
- sůl a pepř
První zbavte rajčata jadřince a pokrájejte je. Všechny „pevné“ ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Poté zakápněte vinným octem, olivovým olejem, dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Polévku můžete nechat ještě vychladit v lednici. Servírujte ji zakápnutou olivovým olejem a s lístky čerstvé bazalky.
Dokonalá smoothie bowl
Zdravou svačinkou či snídaní, která vás přes léto udrží ve formě, to je smoothie bowl. Přes léto je skvělé připravovat smoothie bowl z mraženého ovoce, které vykouzlí jedinečnou konzistenci i dokonalé osvěžení. Kombinovat můžete různé druhy mraženého ovoce, záleží, co máte rádi.
- 2 mražené banány
- 100 ml rostlinného mléka
- hrst borůvek
- hrst jahod
- hrst mraženého manga
- trochu sirupu či medu
- lžička oříškového másla
- granola a čerstvé ovoce
Recept si vždy můžete upravovat podle chuti a ingrediencí, které máte po ruce. Vhodné je však vždy zvolit mražené druhy ovoce, které se nakombinují s čerstvými, nesmí chybět rostlinné mléko a zdroj bílkovin, například vločky či oříškové máslo. Vše rozmixujte ve výkonném mixéru, nalijte do misky a dozdobte čerstvým ovocem, granolou, oříšky a semínky. A dokonalé letní osvěžení, které zasytí je na světě.
Caprese
Italská klasika, která nezklame jako rychlý oběd, lehká večeře či doplněk při grilování. Hotový tento chutný „salátek“ máte za pár minut. Důležité je dbát na kvalitu ingrediencí, bez vyzrálých rajčat, kvalitní mozzarelly a olivového oleje to nikdy nebude ono.
- velká rajčata
- 2 ks mozzarelly
- čerstvou bazalku
- olivový olej
- sůl
- balzamikový ocet či krémové
- rukola
Připravte si velký talíř, na který budete střídavě skládat pokrájená rajčata a plátky mozzarelly. Vše posypte lístky bazalky, posolte, zakápněte olivovým olejem a nakonec posypte rukolou. Přidat můžete i balzamikový ocet či krémové balzamiko, které posune pokrmu ještě o level výše.
Melounové smoothie
Dokonalou hydrataci a příjemné osvěžení vám dopřeje melounové smoothie. Připravit si jej můžete z červeného vodního melounu či přidat i jiné druhy sladších melounů. Stačí, když pokrájený meloun vhodíte do mixéru, doporučujeme přidat šťávu z limetky či citronu, rozmixujete a servírujete s kostkami ledu a čerstvými bylinkami. Není nic lahodnějšího než čerstvé smoothie s vodního melounu s kostkami ledu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos