Ostatní Zdraví

Pravda o fazolích! Ze svého jídelníčku je raději vyřaďte

Napsáno od redakce

Mysleli jste si, že fazole patří mezi zdravé potraviny, které byste měli pravidelně konzumovat. Omyl – některé druhy fazolí jsou totiž jedovaté! Věděli jste například, že dovoz červených fazolí do jižní Afriky byl zakázán právě kvůli jejich „potenciální toxicitě pro lidský organismus“? Na vině je toxická látka zvaná phytohaemagglutinin neboli fazolový lektin. Tato toxická bílkovina se nachází v mnoha různých druzích fazolí, včetně těch, které se běžně dostávají na náš stůl. Nejvyšší obsah tohoto toxinu je však právě v červených fazolích. I jen několik fazolek tak může způsobit nevolnost, zvracení, průjem nebo bolesti břicha. Navíc jsou fazole plné oligosacharidů, které ale naše tělo není schopné správně zpracovávat. Po konzumaci fazolí se tak tyto oligosacharidy rozkládají až v tlustém střevě, kde způsobují nadměrnou produkci metanu a jiných plynů – odtud tedy ony známé zažívací obtíže, které konzumaci fazolí obvykle doprovázejí.

Škodlivé látky ve fazolích a jiných luštěninách

Lektiny

Luštěniny obecně obsahují poměrně vysoké množství lektinů. Jedná se o blíkoviny, které většina rostlin produkuje jako přírodní pesticidy. Pokud jsou člověkem konzumovány ve větším množství, mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. Lektiny také naše tělo není schopné správně zpracovávat. Jsou totiž odolné proti žaludečním kyselinám i trávícím enzymům. Mohou tak ulpívat na stěnách trávícího traktu a poškozovat jej. Jejich vysoká koncentrace v těle člověka obvykle vede k závažným onemocněním jako je kolika, Crohnova choroba, celiakie a další.

Kyselina fytová a nedostatek minerálů

Kyselina fytová se nachází ve většině luštěnin, ale i v obilovinách, ořeších či semínkách. V rostlinách tato látka funguje jako zásobárna fosforu. Pro lidské tělo je však škodlivá, protože na sebe váže hořčík, vápník, zinek a železo a odvádí je ven z těla. Může také způsobovat zhoršenou funkci vstřebávání bílkovin. Pravidelná konzumace potravin, které ve velké míře kyselinu fytovou obsahují, tak může vést k závažnému nedostatku minerálních látek v organismu. Takový stav pak často způsobuje alergie, oslabení kostí, narušení hormonální rovnováhu, anémii, narušení funkcí imunitního systému a mnohé jiné.

Inhibitory enzymů

Tyto enzymy mají chránit rostliny před predátory. Pro lidské organismus jsou ale prakticky nestravitelné. Pokud není potrava dostatečně zpracována v žaludku a tenkém střevě, snaží se tuto práci dokončit bakterie tlustého střeva. Jejich úsilí je pak často doprovázeno pocity nepohodlí, nadýmání a plynatosti. Inhibitory enzymů také blokují funkce trávicích enzymů, zejména těch, které se starají o zpracování bílkovin. Výsledkem pak mohou být obtíže se slinivkou břišní, což může v nejhorší případě vést i k rakovinnému bujení.

Až tedy příště zatoužíte po fazolové polévce nebo se rozhodnete pro návštěvu mexické restaurace, zvažte všechna pro a proti. Luštěniny a fazole zvlášť byly vždy spojovány se zdravým životním stylem a množstvím prospěšných látek. Pravda je ale trochu někde jinde. I přes množství vitamínů, které obsahují, jsou pro naše tělo zdrojem i mnoha látek, se kterými si náš organismus, a zejména naše trávení, jednoduše neumí poradit. Buďte tedy obezřetní a v konzumaci fazolí spíše kroťte svůj apetit!

Zdroj: www.lahealthyliving.com

O autorovi

redakce

Zanechte komentář

error: