Příliš často zapomínáte? Existuje několik dostupných způsobů, jak svou paměť zlepšit
Znáte ten pocit, kdy přidejte do místnosti, ale nevíte, proč jste tam šli? Odcházíte z domu a několikrát se vracíte pro věci, o kterých jste si byli jisti, že je máte u sebe. O nákupech v obchodě bez nákupního seznamu se ani raději nebudeme zmiňovat. Ačkoli má na paměť vliv věk, existuje mnoho dalších faktorů, které nás nutí zapomínat. Existuje také mnoho faktorů, které mohou paměť zlepšit.
Omezte přidaný cukr
Cukr je často označován jako bílý zabiják, jedním z jeho negativních účinků je také kognitivní pokles. Přílišná konzumace cukru může vést ke špatné paměti a snížení objemu mozku, zejména v oblasti mozku, která ukládá krátkodobou paměť.
Cvičte svou všímavost
Všímavost je duševní stav, ve kterém se soustředíte na svou současnou situaci a udržujete povědomí o svém okolí a pocitech.
Ačkoli se všímavost používá při meditaci, není to totožné. Meditace je spíše formální praxe, zatímco všímavost je mentální návyk, který můžete použít v jakékoli situaci. Je známo, všímavost může pomoci snížit stres a zlepšit koncentraci a paměť. Všímavost je také spojena s nižším rizikem kognitivního poklesu souvisejícího s věkem a celkovým zlepšením psychické pohody.
Hlídejte si hladinu vitamínu D
Vitamín D je důležitý pro několik funkcí v lidském a těle a správné fungování paměti je jednou z nich. Snížená hladina vitamínu D může mít vliv na snížení kognitivních funkcí a zvýšené riziko demence.
Doplňujte vitamín D především v zimních měsících, kdy je nedostatek slunečního svitu, ze kterého člověk vitamín D získává.
Kurkumin může pomoci zlepšit paměť
Kurkuma je stále více oblíbené koření, a právě jeho součástí je kurkumin. Je to jedna z kategorie sloučenin nazývaných polyfenoly. Kurkumin je známý silný antioxidant a má silné protizánětlivé účinky, proto je kurkuma označována za superpotravinu.
Kurkumin může snížit oxidační poškození a zánět v mozku a také snižuje množství amyloidních plaků. Ty se hromadí na neuronech a způsobují smrt buněk a tkání, což vede ke ztrátě paměti.
Přidejte do svého jídelníčku kakao
Kakao je oblíbeným nápojem, ingrediencí při pečení a samozřejmě důležitou součástí čokolády. Kakao je velmi výživné, obsahuje velké množství antioxidantů zvaných flavonoidy, které jsou prospěšné pro zdraví mozku. Mohou pomoci stimulovat růst krevních cév a neuronů a zvýšit průtok krve v částech mozku zapojených do paměti.
Při výběru čokolády dejte přednost hořké čokoládě s minimálním obsahem kakaa 70 %.
Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos