JídloPrevenceZdraví

9 potravin, které byste měli jíst v zimě

Plodiny, sezónní v zimním období, jsou plné chutí, barev a vitamínů. I když většinou nepocházejí z naší oblasti, jejich zdravotní přínosy jsou mnohdy silnější, než ovoce typické pro léto. Jako by se o nás matka příroda starala i v tyto mrazivé dny. Pojďme se tedy společně podívat na plodiny, které bychom neměli v zimě určitě opomenout.

Grapefruity, pomeranče a mandarinky

Tyto citrusové plody jsou skvělé v mnoha směrech. Prvním z nich je velmi nízký glykemický index, který udrží naši hladinu cukru v rovnováze klidně po celé dopoledne. Další výhodou, o které ví snad úplně každý, je vysoká hladina vitamínu C. Tento vitamín je v těle potřebný pro mnoho funkcí a nejen pro boj s nemocí. Podporuje také tvorbu kolagenu, syntézu proteinů a vstřebávání železa.

Kiwi

Kiwi, známé též pod názvem čínský angrešt, je velmi zdravým ovocem. 1 kiwi obsahuje 50% denního příjmu vitamínu K, 141% denního příjmu vitamínu C a 11% denního příjmu vlákniny.

Datle jsou takovými přírodními bonbóny.

Datle

Datle  jsou ve skutečnosti takovými bonbóny přírody, protože jsou neskutečně sladké. Využívají se k výrobě sirupů a tvorbě sladkých pochoutek. I když mají vysoký glykemický index a mnoho zdraví prospěšných látek v nich nenajdete, jsou vhodné na mlsání. Asi víte, že v zimě máte více než kdy jindy chutě na sladké a tučné pochoutky. Datle mohou být ale skvělým způsobem, jak tyto pocity zahnat.

Kaki

Asi vás to bude trochu překvapovat, ale kaki se řadí mezi bobulové plodiny. Existuje velmi málo druhů, které se v podstatě skoro neliší ve výživových hodnotách. Stejně jako výše zmíněné potraviny, i kaki obsahuje vysoké množství vitamínu C. Mimo to je toto exotické ovoce bohaté na vitamín A, E, K, B6 a kyselinu listovou. Jeden kus kaki vám doplní 25% doporučovaného denního příjmu vlákniny.

Granátové jablko

Granátové jablko je řazeno k super ovoci, jelikož obsahuje vysokou hladinu antioxidantů. A možná jste to ani netušili, ale toto ovoce je velmi dobrým zdrojem omega 6 mastných kyselin. Tyto kyseliny jsou pro tělo potřebné především pro správný vývoj mozku a podporu jeho funkcí.

Brusinky jsou velmi zdravou potravinou.

Brusinky

Asi nejznámějším a nejvyužívanějším benefitem brusinek, jsou jejich zdravotní přínosy pro močové cesty. Látky z těchto bobulovin si hravě poradí s infekcí především v močovém ústrojí. I když jsou plné cukru, mají poměrně hořkou chuť. Tmavě červená barva, která je pro brusinky typická, slibuje silnou antioxidační ochranu. Díky tomu pomáhají při detoxikaci jater a žaludku.

Hroznové víno

Hroznové víno je velmi oblíbeným ovocem ať už dospělých, či dětí. I když je často zatracováno pro svůj vysoký obsah cukru, je přesto skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Hroznové víno, ať už červené, nebo bílé, obsahuje vitamín C, K, měď a draslík. Hrst hroznového vína doplní 5% doporučené denní dávky vlákniny.

Hruška

Věděli jste, že jedna hruška denně může snížit riziko vzniku mozkové mrtvice až o 52%? To je docela důležitý přínos pro lidský organismus. Hruška totiž obsahuje vysoké množství vlákniny a mnoho enzymů, které mají protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. I když dnes existuje již mnoho odrůd této plodiny, syrová, středně velká hruška zpravidla obsahuje 22% doporučeného denního příjmu vlákniny.

Banán

Asi nejlepší a nejoblíbenějším zimním ovocem jsou bezpochyby banány. Nejenže mají skvělou chuť, jsou ale také vynikajícím přírodním zdrojem hořčíku a draslíku, který zabraňuje svalové únavě a křečím. Obsahuje 30% doporučené denní dávky manganu, nezbytného pro tvorbu pojivové tkáně, vstřebávání vápníku, správnou funkci nervové soustavy a regulaci hladiny cukru v krvi. Látky obsažené v banánu pomáhají i při zmírnění průjmu.

Ovoce by v zimě mělo být každodenní součástí vašeho jídelníčku. Ať už si zvolíte jakýkoliv druh, nezapomeňte, že pokud chcete být odolní vůči virům, jezte některé z těchto potravin.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button