JídloRady a tipy

Artyčok: Nutriční hodnoty a tipy na přípravu

O artyčoku a jeho zdravotních výhodách pro váš organismus jsme se již zmiňovali v předchozím článku. V tom dnešním se zaměříme na nutriční fakta a tipy, které vás nakopnou inspirací a nápadem, jak artyčoky zařadit do vašeho jídelníčku. Nechte se inspirovat a pozvěte zdraví do vaší kuchyně.

Nutriční hodnoty

Jeden středně velký vařený artyčok, který váží přibližně 120 g obsahuje:

  • 64 kalorií
  • 14,3 gramů uhlohydrátů
  • 3,5 gramů bílkoviny
  • 0,4 gramu tuku
  • 10,3 gramů vlákniny
  • 10,7 mikrogramů vitaminu B12 (27 % DD)
  • 17,8 mikrogramů vitaminu K (22% DD)
  • 8,9 miligramů vitaminu C (15% DD)
  • 50,4 miligramů hořčíku (13% DD)
  • 0,3 miligramu manganu (13% DD)
  • 343 miligramů draslíku (10% DD)
  • 87,6 miligramu fosforu (9% DD)
  • 0,2 miligramů mědi (8% DD)
  • 1,3 miligramu niacinu (7% DD)
  • 0,1 miligram riboflavinu (6% DD)
  • 0,1 miligramu vitaminu B6 (5% DD)
  • 0,7 mg železa (4% DD)
  • 0,1 miligramů thiaminu (4% DD)
  • 0,3 miligramů kyseliny pantotenové (3% DD)
  • 25,2 miligramů (3% DD)
  • 0,5 miligramu zinku (3% DD)

Jak nakupovat artyčoky?

Artyčoky jsou běžně pěstovány v USA v Kalifornii, také ve středomořských oblastech a i dalších částech světa. Při výběru artyčoků si všímejte barvy a tvrdosti lístků. Ty nejtěžší artyčoky bývají nejlepší, protože jsou ještě čerstvé a ne vyschlé. Artyčok by měl mít zdravou zelenou barvu, měl by vypadat svěže, ne suše. Listy by měly být stále zavřené. Pokud stisknete listy proti sobě a uslyšíte jemný zvuk, jako když dře mezi nimi písek, je to dobrý znak ještě čerstvého artyčoku. Artyčoky doma uchovávejte ve vzduchotěsném igelitovém sáčku a odřízněte jeho okraj. Nejlepší je vařit artyčok do týdne od nákupu v supermarketu.

Příprava a vaření artyčoků

Nejdříve artyčok omyjte studenou vodou. Na artyčoku může být světlý film, který se objevil během dozrávání, ten opláchněte či očistěte s pomocí kartáčku. Odřízněte kousek horní části artyčoku a ořízněte i stopku. Pak lístky lehce odtáhněte. Artyčoky můžete připravovat buď vařené, v páře nebo pečené. Při vaření v páře je umístěte do parní nádoby hřbetem nahoru, až se voda začne vařit, nechte je 30 minut v páře. Do nádoby můžete přidat i česnek či citróny. Příprava v páře je, co se týče zachování nutričních hodnot artyčoků, nejzdravější. Ve vodě se artyčok vaří při vysoké teplotě po dobu 30 minut. Pokud chcete artyčok péct, potřete ho olivovým olejem a dopřejte mu též koření. Zabalte jej do alobalu, vložte na plech a pečte při střední teplotě přibližně 30 minut až hodinu, záleží na velikosti artyčoku. Buďte velmi opatrní při pečení artyčoků. Při nedopečení mohou být listy tuhé a špatně se žvýkají, naopak příliš opečené jsou až slizovité. Dokonale upečený artyčok má jemnou krémovou chuť a zachovává si své aroma.

Jak jíst artyčok?

Artyčoky se jedí velmi snadno. Vytáhněte si jeden list z vařené vnitřní části. Vložte si jej do úst a z pomocí zubů z něj „vysajte“/“vytáhněte“ jemný vnitřek listu. Takto se konzumují všechny lístky až se dostanete k samému srdíčku artyčoku, které je nejchutnější. To snězte celé. Artyčoky mohou být podávány jako předkrm či příloha. Plněné artyčoky jsou skvělý doplněk k jídlu a artyčokové srdce lze přidávat do salátů i těstovin. Nejvíce se k artyčoku hodí olivový olej, citron, petržel, sůl a pepř.

Recept: Pečené artyčoky

  • artyčokové růžice
  • olivový olej
  • mořská sůl

Artyčoky omyjte, ale voda by se dovnitř neměla dostat. Odřízněte stonky i kus přední části. Pootvírejte listy artyčoku, aby byly vidět světlé chloupky. Posaďte je na pečící papír na plech a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 25-30 minut. Před pečením je můžete potřít trochou oleje a posypat mořskou solí. Upečené artyčoky jsou až tmavě hnědé. Odlamujte si lístky artyčoku a namáčejte do olivového oleje se solí. Vychutnávejte si jedinečně jemnou chuť vnitřní části listů artyčoků.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button