JídloRady a tipyRecepty

Velikonoce naslano: Domácí nádivka, jarní polévka i beránek plněný špenátem a vejcem

Velikonoce se nezadržitelně blíží, a i když je pravděpodobně strávíme doma se svými nejbližšími, není nad to dopřát si tradiční velikonoční dobroty. Ty potěší celou rodinu a můžete si díky nim vykouzlit příjemnou velikonoční atmosféru. Probuďte tradičního ducha a připravte si domácí velikonoční nádivku s bylinkami, beránka s překvapením, zelenou jarní polévku či chutná plněná vejce.

Jaro a Velikonoce

K velikonočními období patří několik typických pochutin, které připravujeme každý rok. Jedná se především o pečeného beránka, jidáše či nádivku. K Velikonocům však patří také vše, co je spojeno s jarem a probouzením přírody. K Velikonocům se tak často váží také zelené pokrmy, například jarní polévka, připravit si však můžete i pesto z medvědího česneku, vajíčkovou pomazánku s pažitkou nebo zelené placky s bylinkami. V tomto směru se kreativitě meze nekladou.

A díky tomu, že nám již příroda naděluje první „plody“ v podobě čerstvých mladých kopřiv, divoké pažitky či medvědího česneku, můžete své pokrmy obohatit o tyto zdravé byliny. Ty dodají pokrmům chuť, barvu i dávku vitamínů.

Beránek s překvapením

Upéci si můžete beránka také naslano, a to takového, ve kterém nebude chybět příjemné překvapení. Holdujete-li více slaným než sladkým pokrmům? Je pro vás slaný velikonoční beránek plněný špenátem a vejci skvělou volbou. Potřebovat na přípravu budete:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 200 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • sůl
  • máslo na vymazání formy

Náplň:

  • 1 cibule
  • 3 vejce natvrdo
  • 100 g šunky
  • 100 g špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g tvrdého nastrouhaného sýra
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Začnete tím, že si uvaříte vejce natvrdo, tedy deset minut ve vroucí osolené vodě. Mezitím si v míse smíchejte mouku, sůl a kypřicí prášek. Poté do suché promíchané směsi přidejte vodu, olej a 2 syrová vejce. Vypracujte těsto a nechte jej odpočinout.

Teď je na čase připravit náplň do beránka. Na pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte nadrobno pokrájenou cibulku do zlaté barvy. Poté přidejte pokrájenou šunku, nakonec přisypte špenát, sůl a rozmačkaný česnek. promíchejte a nechte chvíli dusit.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Rozložte část těsta do formy, aby stále zbylo místo na směs. Nyní vložte uvařená vejce, zasypte strouhaným sýrem a přidejte směs se špenátem. Rozprostřete navrch další část těsta a přiklopte vrchním dílem formy. Pečte cca 60 minut při 190 stupních Celsia. Následně odstraňte vrchní část formy a snižte teplotu na 180. Dopékejte cca 10 minut. Beránka vyklopte až po vychladnutí. Dobrou chuť!

Jarní polévka

Během chladnějších jarních dnů vás příjemně zahřeje zelená jarní polévka. Ta do těla dodá také dávku antioxidantů a podpoří funkce imunitního systému. Na jarní hráškovou polévku se ztraceným vejcem budete potřebovat:

  • 4 lžíce másla
  • 4 jarní cibulky
  • 4 brambory
  • 800 g mraženého hrášku
  • jarní byliny (medvědí česnek, kopřiva, může být i špenát)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • vejce
  • smetana ke šlehání
  • sůl a pepř

Na másle si zpeňte pokrájenou jarní cibulku, poté přidejte pokrájené brambory a zlijte 1,5 litrem vody či zeleninovým vývarem. Osolte a opepřete a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Přidejte hrášek a pokrájené jarní bylinky, vařte cca 4 minuty. Poté rozmixujte ponorným mixérem. Zjemněte smetanou ke šlehání.

Polévku můžete ozdobit našlehanou smetanou či zastřeným vejcem. V hrnci si přiveďte vodu k varu, osolte ji a přilijte ocet. Míchejte vroucí vodu a do středu víru nechte vklouznout vejce, které jste si předtím rozkleply do mističky. Nechte vařit 3-4 minuty a vyndejte.

Velikonoční nádivka

Každoroční slanou klasikou je také velikonoční nádivka. Ta se připravuje jako náplň do kuřete, popřípadě samostatně na pekáček. Připravte si velikonoční nádivku jako obědový chod či chutnou svačinu. Připravte si:

  • 250 g toustového chleba
  • 400 g slaniny/uzené maso
  • 150 g zelených lístků (kopřivy, špenát, pažitka, medvědí česnek)
  • 1 cibule
  • 150 g másla
  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř a trocha muškátového oříšku

Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte zapékací mísu. Na másle orestujte cibuli a přidejte pokrájenou slaninu či uzené maso. Vše by mělo být usmaženo dozlatova.

Pusťte se do šlehání másla pokojové teploty, a to cca 5 minut než zesvětlá. Poté zašlehávejte žloutky a osolte.

Pokrájený chléb opražte na pánvi, přesypte jej do mísy a zalijte smetanou, přidejte pokrájené lístky, popřípadě byliny, muškátový oříšek, pepř, slaninu s cibulkou a promíchejte. Nyní ušlehejte sníh s trochou soli a přimíchejte jej k nádivkové směsi. Přendejte do zapékací mísy a pečte cca 50 mnut.

Plněná vejce

A co s vejci, které zbudou po Velikonocích? Vykouzlete z nich chutná plněná vejce. Potřebovat budete:

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 plátky uzeného lososa/šunky
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 jarní cibulka
  • sůl a pepř
  • okurka či kopr na ozdobu

S pomocí tyčového mixéru rozmixujte lososa, majonézu, nasekanou cibulku, kapary a žloutky z rozkrájených vajec. Osolte, opepřete, můžete dochutit i šťávou z citronu. Vzniklou pěnou plňte půlky vajec a dozdobte kouskem lososa, okurkou či snítkou kopru.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/34025863573

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button