JídloVitamínyZdraví

6 druhů kořenové zeleniny, která by neměla ve vašem jídelníčku chybět

Kořenová zelenina je v České republice asi nejčastěji využívána do vývarů, ovšem se zvyšující se oblibou zdravé stravy, stoupá také spotřeba kořenové zeleniny. Například mrkvové a celerové hranolky jsou v posledních letech hitem, ale také mrkvová polévka nebo marinovaná karotka na grilu. Kromě toho, že jsou takto zhotovené pokrmy velmi chutné, mají mnoho zdraví prospěšných látek.

Pastinák

Tyto krémově zbarvené sestřenice mrkve ve srovnání s výživou rozhodně neblednou. Jeden šálek plátků pastináku obsahuje 6,5 gramu (g) ​​vlákniny, kromě dalších cenných živin, jako je vitamín C a draslík. Stejně jako mrkev je pastinák přirozeně sladký, ale má výraznou ořechovou chuť, která se hodí k různým pokrmům, včetně „hranolků“.

Fenykl

Tato cibulovitá zelenina, vynikající zdroj vlákniny, draslíku a vitaminu C, je zcela jedlá, ale její bylinkové zelené listy se používají zcela jinak než její křupavý bílý základ a mají také trochu jemnější chuť. Tato chuť, jako jemná černá lékořice, je vizitkou fenyklu, ať už syrového nebo vařeného.

fenykl

Jeruzalémský artyčok

Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli topinambur), váš mikrobiom to uvítá, když ho do jídelníčku zařadíte. Tato lehká a křupavá zelenina dodává lahodnou křupavost každému salátu a je obzvláště dobrým zdrojem prebiotické vlákniny. To znamená, že krmí zdravé mikroby, které již žijí ve vašem těle, a může jim pomoci k rozkvětu, takže se budete z dlouhodobého hlediska cítit zdravější.

Jícama

Jicama (vyslovováno HEE-kah-mah) a pochází z Mexika a je přínosem pro jakoukoli zdravou stravu. Jeden šálek může obsahovat až 6 gramů vlákniny.

Jicama má velmi jemnou chuť, kterou lze doplnit jakýmkoli dresinkem nebo jinými ingrediencemi, se kterými si ji vyberete.

Celer

Nenechte se odradit vzhledem této hrudkovité hnědé kořenové zeleniny je dobrým zdrojem vitamínů B6 a C a vynikajícím zdrojem vitamínu K.

Dá se použít na mnoho způsobů – což je dobře, protože při velikosti zhruba grapefruitu je toho spousta. Celer krásně křupe do salátů syrový, nebo ho můžete uvařit a přidat do polévek, dušeného masa nebo pečené zeleninové směsi. Výborný je také obalený v trojobalu.

Kedluben

Hustá světle zelená nebo fialová slupka kedlubny, někdy nazývaná německý tuřín, skrývá krémově bílou dužinu, která chutná jako jemnější verze květáku. Kedlubna obsahuje vysoké množství vitamínu C.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button