Prevence

Proč si ve svých jídlech pravidelně dopřávat jarní cibulku?

Jarní cibulka se často používá jen jako součást oblohy nebo přídavek do polévky. Tato malá cibulka v sobě však skrývá mnohem silnější účinky, než se může zdát. Dopřejte si jarní cibulku pravidelně ve svých pokrmech, abyste podpořili zdraví svého organismu. 

Jarní cibulka po celý rok

Dnes si již můžeme dopřávat konzumace jarní cibulky po celý rok, díky její dostupnosti v obchodech. Obě části jarní cibulky jsou jedlé a často jsou používány jako přísada do polévek, salátů, na míchaná vajíčka či na chleba. Jarní cibulka má jemnou chuť a příliš neovlivní výslednou chuť vašich pokrmů, spíše jejich vzhled.

Pomůže vám zhubnout

Jarní cibulka má velmi nízký obsah kalorií, ale je bohatá na zdraví prospěšné živiny, je tedy ideální součástí vaší stravy, pokud chcete zhubnout pár kilo. Je také bohatá na vlákninu a poskytne až 10 procent doporučené denní dávky vlákniny za pouhých 32 kalorií. Vláknina přispívá k úbytku tělesné hmotnosti a oddaluje pocit hladu. Konzumace ovoce a zeleniny v dostatečné míře je jedním z účinných způsobů, jak udržet vaši váhu pod kontrolou.

Pomáhá srážlivosti krve

Jarní cibulka je pro vás skvělým zdrojem vitamínu K. Stačí půl šálku jarní cibulky, abyste získali dávku vitamínu K na celý den. Vitamín K je nezbytnou živinou, kterou potřebujete pro správné mnoha fungování funkcí ve vašem těle, jako je například správná srážlivost krve. Srážlivost krve je důležitá, aby se zabránilo vykrvácení v důsledku poranění. Umožňuje krevním destičkám a plazmě, dvěma složkám krve, aby při zranění vytvořily sraženinu, což pomůže vyhnout se dalším ztrátám krve. Nedostatek vitaminu K může způsobit příznaky, jako je například snadná tvorba modřin a časté krvácení, obvykle z dásní nebo z nosu.

Zvyšuje imunitu

Některé výzkumy potvrdili, že jarní cibulka pomáhá zlepšit váš imunitní systém a chránit vás účinněji proti vzniku nemocí a infekcí. To se děje především se změnou hladin specifických buněk ve vašem imunitním systému, které se podílí na odvrácení nemocí.

Posilte zdraví vašeho srdce

Srdeční onemocnění jsou jedním z hlavních problémů, které postihují osoby po celém světě a jsou hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech. Některé potraviny, jako je například jarní cibulka, se ukázaly jako velmi účinné při podpoře zdraví srdce. Vitamín K obsažený v cibulce pomáhá také chránit vaše srdce, jelikož zabraňuje ztuhnutí artérií a tvorbě vápenatých usazenin na stěnách tepen.

Zlepšuje zdraví kostí

Vedle prevence srdečních onemocnění a zlepšení srážení krve může vitamín K, obsažený v jarní cibulce, také pomoci posílit vaše kosti. Vitamin K zlepšuje zdraví kostí tím, že zvyšuje produkci určitého proteinu potřebného k udržení vápníku v kostech a zvyšuje hustotu kostí. Studie publikovaná v časopise Journal of Bone and Mineral Research pracovala s 241 pacienty s osteoporózou a s použitím vitaminu K, což snížilo riziko zlomenin pro účastníky studie a pomohlo jim udržet správnou hustotu kostí. Další studie publikovaná v roce 2000 v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že nízký příjem vitaminu K byl spojen se zvýšeným rizikem vzniku zlomenin kyčle u starších mužů a žen. Vitamín K obsažený v jarní cibulce pracuje v kombinaci s vápníkem a vitamínem D, tudíž si každý den zajistěte sluneční světlo a stravu bohatou na vápník, které ještě více podpoří zdraví vašich kostí.

Blokace růstu rakoviny

Jedním z nejpůsobivějších přínosů jarních cibulek je to, že obsahují sloučeniny, které mohou pomoci snížit růst některých typů rakovinných buněk. Studie od Národního onkologického institutu v Marylandu ukázala, že vyšší příjem jarní cibulky byl spojen s 30% nižším rizikem rakoviny prostaty. Jarní cibulky obsahují sloučeninu nazvanou allicin, která je dobře známá díky schopnostem bojovat proti rakovině.

Nutriční hodnoty

Jarní cibulka má nízký obsah kalorií, ale obsahuje vysoké množství vitamínu K, C, A a kyseliny listové. Jeden šálek (100 g) nasekané jarní cibulky přibližně obsahuje:

  • 32 kalorií
  • 7,3 g uhlohydrátů
  • 1,8 g bílkoviny
  • 0,2 g tuku
  • 2,6 g vlákniny
  • 207 mikrogramů vitaminu K (259 procent DD)
  • 18,8 miligramů vitaminu C (31 procent DD)
  • 997 IU vitaminu A (20 procent DD)
  • 64 mikrogramů folátu (16 procent DD)
  • 1,5 miligramu železa (8 procent DD)
  • 276 miligramů draslíku (8 procent DD)
  • 0,2 miligramu manganu (8 procent DD)
  • 72 miligramů vápníku (7 procent DD)
  • 0,1 miligram riboflavinu (5 procent DD)
  • 20 miligramů hořčíku (5 procent DD)

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button