JídloPrevence

Cukr, lepek, víno a mléko mohou poškodit váš obličej. Zjistěte, jestli nejste alergičtí

Lidská kůže je nejlepším ukazatelem našeho zdraví, jelikož se na ní zrcadlí způsob, jakým jíme. Na kůži se nejvíce podepisují nezdravá jídla a jídla, na která máme alergii. Nevhodné jídlo může způsobit celou řadu kožních poruch a nejlépe je lze zaznamenat tam, kde je kůže nejcitlivější a nejjemnější, na obličeji.

Lékař Nigma Taub vytvořil několik grafických znázornění, které dokonale demonstrují, jak se může obličej měnit v závislosti na tom, co jíme. Uvedeme si nejčastější reakce na víno, lepek, mléko a cukr.

Víno

Pokud špatně snášíte alkohol, nebo pokud ho konzumujete ve velkém množství, vaše tělo začne vykazovat specifické symptomy. Jedná se zejména a červené tváře, dehydrovanou pleť, rozšířené póry, vrásky mezi obočím a výrazné linky, které se táhnou od nosu dolů.

face1

Lepek

Lepek je stále probíranějším tématem a stále více lidí se snaží nakupovat bezlepkové potraviny, tedy včetně lidí, kteří alergií na něj netrpí. Typickými příznaky nesnášenlivosti na lepek jsou oteklé a červené tváře, akné a zvýšená pigmentace na bradě. Podle průzkumů je zhruba 15% populace citlivé na lepek a nejčastější příčinou oteklého obličeje jsou zánětlivé procesy v organismu.

face2

Mléko

Alergie na laktózu není žádnou vzácnou výjimkou a řada lidí jí trpí, aniž by o tom věděla, byť mají reakce na mléčné produkty mírnější. Typickým příznakem nesnášenlivosti jsou oteklá oční víčka a prostor pod nimi. Někdy se nesnášenlivost projeví i drobným akné v oblasti brady. Pokud takové symptomy zaznamenáte, může se jednat o alergii na laktózu nebo na hormony, které jsou obsaženy v konkrétních mléčných výrobcích.

face3

Cukr

Alergie na cukr se často projevuje výraznějšími linkami a vráskami na čele. Oblast kolem očí může otékat a pokožka se může zdát velmi suchá a těsná. Cukr je nepřítelem kožního kolagenu, váže se s jeho molekulami a to urychluje jeho úbytek. Výsledkem je nižší elasticita kůže, která je následně náchylnější na tvorbu vrásek.

face4

Proč máme alergii na potraviny

Alergie na potraviny je v podstatě abnormální odpovědí našeho imunitního systému na určité látky, které jsou v nich obsažené. Samotnou reakci zprostředkovávají protilátky typu IgE. Citlivost na potraviny není u všech alergiků stejná, zatímco u někoho může jít o téměř nezaznamenatelné reakce, u jiných může jít o extrémní projevy vyžadující okamžitou hospitalizaci.

wine-982191_640

Ve světě trpí alergií na určité potraviny zhruba 4-8% populace. Mezi nejčastější alergeny patří arašídy, vejce, korýši a mléko. Alergie je často dědičná a může se nést v rodině. Alergii může vyvolat také nedostatek vitamínu D, obezita nebo přílišná čistota. Nejčastěji se projevuje u dětí a v dospělosti se může zmírnit, není to ovšem pravidlem. Zajímavé je, že jsou na potravinové alergie náchylnější muži, než ženy. Pokud u sebe zpozorujete podezřele výrazné reakce na konkrétní druhy potravin, nebojte se navštívit lékaře. Ten určí přesnou diagnózu a závažnost alergie tím, že provede kožní i krevní testy, popřípadě stanoví určitý druh diety.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button