JídloPrevenceRady a tipyZdraví

Snížit „špatný cholesterol“ nemusí být tak obtížné, když víte, jak na to

Mezi lidmi je již všeobecně známé, že se každý potýkáme s dobrým (HDL) cholesterolem a špatným (LDL) cholesterolem. Pokud patříte mezi jedince se zvýšeným LDL cholesterolem, je velmi pravděpodobné, že vám LDL ucpává tepny. Tento stav vede k mnoha závažným onemocněním, včetně vysokého krevního tlaku, infarktu nebo mrtvice. Naopak HDL cholesterol pomáhá vrátit cholesterol do jater, kde následně dochází k jeho odstranění z těla.

Zvýšená hladina LDL cholesterolu je často nazývána „tichým zabijákem“. Většina lidí ani neví, že má zvýšenou hladinu LDL cholesterolu, dokud nedojde závažné zdravotní indispozici. Nechte si u svého lékaře změřit hladinu svého cholesterolu každé 4 roky.

Rizikové skupiny pro zvýšený LDL cholesterol

Můžete mít vyšší riziko vzniku vysokého cholesterolu, pokud:

  • máte obezitou
  • konzumujete hodně nasycených a trans-tuků, jako jsou ty, které se nacházejí v rychlém občerstvení
  • máte omezenou fyzickou aktivitu
  • kouříte tabákové výrobky
  • máte v rodinné anamnéze vysoký cholesterol
  • máte cukrovku, onemocnění ledvin nebo hypotyreózu

Vysoký cholesterol mohou mít lidé všech věkových kategorií, pohlaví a etnických skupin.

Jak zdravě snížit hladinu LDL cholesterolu?

Změny ve stravě a celkovém životním stylu mají obrovský vliv na hladinu cholesterolu. Každý může zlepšit své zdraví a snížit hladinu cholesterolu:

  • omezte příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu, nasycených tuků a trans-tuků
  • vybírejte zdroje bílkovin, jako je kuřecí maso, ryby a luštěniny
  • jezte širokou škálu potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky
  • místo smažených jídel se rozhodněte pro pečená, grilovaná, dušená, grilovaná a pečená jídla
  • pokud je to možné, vyhněte se rychlému občerstvení a slazeným, baleným variantám

Mezi potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, nasycených tuků nebo trans-tuků patří:

  • červené maso, maso z orgánů, vaječné žloutky a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
  • zpracované potraviny vyrobené z kakaového másla nebo palmového oleje
  • smažená jídla, jako jsou bramborové lupínky, cibulové kroužky a smažené kuře
  • určité pečivo, jako jsou některé sušenky a muffiny

Omega-3 mastné kyseliny mohou také pomoci se snižováním „špatného“ cholesterolu. Nejlepší zdrojem jsou ryby, například losos, makrela a sleď. Kromě ryb naleznete omega-3 mastné kyseliny v mandlích, vlašských ořeších, lněných semínkách a avokádu.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button