V poslední době se nesnášenlivost lepku ukazuje u stále více osob a intolerance lepku se stává poměrně běžným zdravotním stavem. Důvodem může být zvyšující se obsah alergenních látek v potravinách a nízká obranyschopnost lidí. Všímejte si varovných známek, které vás mohou upozornit na alergii.
Co je lepek?
Lepek můžeme označit za směs bílkovin, která se vyskytuje ve čtyřech druzích obilovin, které patří do skupiny „pšenicovitých“. Takový typ obiloviny poznáte podle jejich podélné rýhy na zrně. Lepek je hlavní bílkovinou ve všech typech obilovin jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Obsah lepku se u každého druhu obilí může lišit, v závislosti také na tom, v jakých podmínkách bylo pěstováno. Lepek je tou látkou, díky které jsou výrobky z mouky pružné a dobře kynou. Cizím názvem označujeme lepek, gluten.
Alergie na lepek a celiakie
Na obiloviny, které obsahují lepek, tedy na lepek samotný, může být člověk alergický. Pozor! Alergie na lepek a celiakie není to samé. Při alergii na lepek nemusí být dieta tak přísná jako při celiakii. Pokud však trpíte alergií na lepek je potřeba vyřadit z jídelníčku všechny obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich. Dobrou zprávou také je, že alergie na obiloviny nebývá celoživotní.
Celiakie- imunitní nesnášenlivost lepku
- má autoimunitní charakter- imunitní systém při konzumaci lepku napadá tenké střevo
- příznaky: průjem, nadýmání, poruchy vstřevávání živin, únava, zvýšená kazivost zubů, chudokrevnost, afty
- nástup příznaků: hodiny až několik dní po konzumaci lepku
- léčí se na gastroenterologii
- je celoživotní
- není známa možnost úplného odstranění nemoci
Alergie na lepek- atopická alergie
- příznaky: svědění v ústech a krku, bolest žaludku, zvracení, průjem, rýma, dušnost, kopřivka, ekzém
- nástup příznaků: rychlý, deset minut po konzumaci lepku
- léčí se na alergologii
- nemusí být celoživotní, někdy sama odezní
- je možné vyvolat toleranci organismu vůči lepku, pomocí alergenové vakcinace
Cesta ke zdraví
K bezlepkovému stravování se kloní nejen celiaci a alergici na lepek, ale také příznivci zdravého stravování, kteří se lepku dobrovolně vzdají. Vy sami můžete někdy tuto cestu zvolit třeba jen na pár týdnů, uvidíte, jak se budete po těch několika dnech cítit skvěle. Změna přichází v pocitu lehkosti, lepší nálady a odeznění problémů se zažívacím traktem.
Tipy na bezlepkové potraviny
Dnes již seženete nespočetné množství bezlepkových potravin. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří brambory, rýže, pohanka, amarant, jáhly, quinoa, veškeré ovoce, zelenina, houby, maso, luštěniny, ořechy, semínka, vejce, mléko a některé mléčné výrobky. U ostatních potravin či produktů se vždy raději o obsahu lepku informujte z etikety. Zdá se vám tento výčet jako omezená možnost při stravování? Z těchto ingrediencí se dá vykouzlit nespočet chutných jídel, která prospějí vašemu zdraví. Existuje také mnoho bezlepkových potravin, které jsou běžně vyráběny z pšeničné mouky, mezi ně patří bezlepkové těstoviny, vločky, pečivo, strouhanka, pivo, sušenky, piškoty, atd. Tyto výrobky jsou vyráběny z mouky kukuřičné, rýžové, pohankové či amarantové.
Jakým potravinám se vyhnout?
Pokud se snažíte vynechat ze své stravy lepek, určitě nekonzumujte potraviny, které obsahují stopy pšenice, žita, ječmene či ovsa. Mezi potraviny, které mohou obsahovat lepek patří například uzeniny, některá dochucovadla, cukrovinky, jogurty a dezerty zahuštěné škrobem, léky a potravinové doplňky, dokonce i lentilky, zmrzlina, čokoládové bonbony, instantní potraviny, bujóny, omáčky či destiláty.
Vyzkoušejte na pár dní život bez lepku a brzy sami ucítíte příjemnou změnu, která prospěje zdraví vašeho organismu.
Zdroj: web yourstylishlife.com, ze kterého jsme při psaní článku čerpali, již není v provozu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos