Jídlo

Velký průvodce solí: Zjistěte, jaký druh soli je pro naše tělo nejlepší

Téměř v každém jídle je jedna ingredience, která všechny jídla spojuje. Ano, je to sůl. Sůl je nejstarším a nejdůležitějším kořením na světě. Je klíčovým prvkem nejen pro lidi, ale i pro zvířata a rostliny. Její chuť je jedinečná a univerzální, bez ní by nebyl žádný pokrm chutný, ať už slaný, nebo sladký. Jenže kterou sůl si vybrat? Himalájskou, černou nebo mořskou? V našem článku se dozvíte, který typ soli je právě pro vás ten nejlepší.

Bez soli by nebyl život. Sůl se podílí na regulaci vody v těle a redukuje nadměrnou kyselost v buňkách. Sůl pomáhá správnému fungování těla, udržuje správnou hladinu cukru v krvi, stimuluje vstřebávání potravy, pomáhá při detoxikaci plic a průdušek a zabraňuje svalovým křečím a kornatění žil.

Těžba soli

Existují tři způsoby získávání soli: louhování, těžba a odpařování mořské vody. Při louhování se do podzemních ložisek soli přivede voda, která sůl rozpustí. Následně dochází k odpařování vody a sůl začne krystalizovat. Poté dochází ke zpracování. Při hornické těžbě se využívá těžkých těžebních mechanizmů, kdy se sůl těží a vyváží pásem z podzemí. Tato forma těžby je ovšem velmi drahá a dnes se tak těží už jen v Polsku. Posledním způsobem je odpaření mořské vody. Tato technologie se využívá v teplých oblastech, kdy se mořská voda nechává v mělkých nádržích odpařovat a zůstává tak jen vykrystalizovaná sůl.

Rafinovaná a nerafinovaná sůl

Pokud budete kupovat sůl, ještě se setkáte s termíny rafinovaná a nerafinovaná. Jaký je mezi nimi rozdíl? Nerafinovaná sůl je přírodní sůl, která nebyla žádným způsobem upravena, a proto obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků, které jsou mimořádně důležité pro lidské tělo. Oproti tomu sůl rafinovaná byla technologicky upravena a obsahuje pouze dva prvky: sodík a chlór.

Černá sůl

Černá sůl se získává z vulkanické oblasti v Pákistánu a v Indii. Černá sůl se v indické kuchyni používá jako koření převážně do salátů. Má velmi specifickou chuť s výrazným pachem síry, který je velmi podobná vůni vařených vajec. Sůl ve skutečnosti není černá, ale je spíše zbarvena do fialova.

V lidovém léčitelství se černá sůl využívá na:

  • zlepšení trávení
  • proti nadýmání a zácpě
  • jako dobrý zdroj železa
  • proti pálení žáhy
  • pro lepší vidění
  • k omlazení těla

Himalájská krystalická sůl

Himalájská sůl je nejčistší sůl na Zemi. Je manuálně těžena v Pákistánu na úpatí pohoří Himálají. Obsahuje 84 minerálů a prvků v přesném poměru, jak je vyžaduje naše tělo. Zpracovávána je manuálně proto, aby se zachovaly všechny její nutriční hodnoty. Sůl se používá jak v běžné kuchyni, tak pro terapeutické koupele.

Himalájská sůl vznikla před 200 milióny let jako důsledek klimatických změn. V těchto místech vyschlo moře a po odpaření tu zůstaly mocné vrstvy minerální soli. Tyto vrstvy jsou dnes díky pochodům hornin pod povrchem země v hloubce 600-800 metrů pod mořem. Barva himalájské soli může být klasická bílá, ale i růžová, transparentní, načervenalá až červená. Z růžové soli se dnes velmi často vyrábějí lampy a svícny.

Pro lidské tělo je důležitá pro vysoký obsah draslíku, vápníku a hořčíku. Tyto tři prvky pomáhají tělu udržovat správnou hydrataci a zajišťují fungování organismu.

Mořská sůlmaxresdefault (1)

Nerafinovaná mořská sůl obsahuje 80 minerálů a stopových prvků, které jsou velmi důležité pro dobrý zdravotní stav lidského organismu. Mezi těmito minerály najdeme vápník, draslík, brom, mangan, hořčík, železo a jód, díky kterému je tato sůl tak doporučována předními lékaři. Mořská sůl se těží v několika oblastech. Velmi jemná sůl se těží na západním pobřeží Walesu, kolem Havaje je kvůli sopečné činnosti sůl zase šedá až černá. Jelikož slaná voda zabírá největší část planety, druhů a těžeb soli je opravdu nespočet.

Jak můžete vidět, sůl, ať už z hor nebo z moře, je v nerafinované podobě velmi zdravá. A kterou sůl preferujete vy?

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button