9 top bylinek, které by neměly na vaší zahrádce chybět
Bylinky jsou součástí medicíny, ale také kuchyně odnepaměti. Spojení příjemné chuti a zdravotních přínosů bylinek se zdá být ideální. Říká se, že na každý neduh existuje bylinka, existuje však deset základních bylinek, které by neměly v jídelníčcích chybět.
Bazalka
Bazalka, která se běžně používá v italských pokrmech, je skvělá pro přidání chuti do polévek a omáček. Při vaření přidávejte až ke konci, aby zůstala zachována chuť.
Při pěstování udržujte půdu vlhkou a večer před sklizní rostlinu zalévejte. Tvořící se klasy zaštípněte nebo odřízněte. Bazalku sklízejte často a bude dále růst.
Koriandr
Koriandr se nejčastěji vyskytuje v mexických a asijských pokrmech. Chuť je silná, takže ho používejte střídmě a podle chuti přidejte více. Ke sklizni použijte ostré čisté nůžky a seřízněte přibližně 1/3 délky rostliny. Rostlina bude pokračovat v růstu nových listů. Pro pokračování růstu sklízejte každý týden.
Kopr
Kopr, lahodný doplněk do dipů, polévek, bylinkových másel, salátů a rybích pokrmů, má nejsilnější chuť těsně před rozkvětem. Nejlepší je sklízet jen to, co potřebujete. Pomocí prořezávacích nůžek ustřihněte stonky v jedné rovině s hlavním stonkem, aby rostlina mohla pokračovat v produkci. Sklízejte často, abyste se vyhnuli produkci semen.
Máta
Máta klasnatá se obvykle používá v dezertech, čajích a želé, zatímco máta peprná se obecně používá pro své silné aroma. U velkého množství seřízněte těsně před květem – asi palec od květináče. Jednotlivé listy lze sklízet kdykoliv.
Oregano
Oregano je nejběžnější v italských a řeckých pokrmech; často se používá v polévkách, dušených pokrmech a omáčkách. Sklízejte jednotlivé listy ze stonku nebo sklízejte dlouhý stonek s listy.
Pravidelné zastřihování udržuje rostlinu hustější.
Petržel
Petržel se běžně používá do polévek, omáček a salátů a snižuje potřebu soli. Obecně se používá k přidání chuti do jídel, spíše než na ozdobu.
Sklizeň, když stonky listů mají tři segmenty. Z vnější části rostliny odřízněte listy a vnitřní části nechte dozrát.
Rozmarýn
Rozmarýn se používá pro drůbež, jehněčí maso a polévky, má sladkou a pryskyřičnou chuť. Při sklizni odřízněte stonky a listy odtrhněte ručně nebo použijte celé stonky jako špíz. Stonky zcela odřízněte zpět na hlavní nebo vedlejší větev.
Šalvěj
Šalvěj, oblíbená v koření drůbeže a masa, je skvělá v mnoha kulinářských pokrmech. Je to základ v nádivce.
Ostrými nůžkami odstřihněte listy přímo z rostliny a sklízejte podle potřeby. Pro nejlepší chuť sklízejte nejmladší a nejjemnější listy.
Tymián
Tymián lze použít téměř do jakéhokoli jídla, zejména však do marinád, zeleniny, těstovin, brambor a pizzy. Pro nejsilnější chuť sklízejte tymián těsně před rozkvětem. Odřízněte horní 2/3 každého výhonku a vyhněte se řezání do dřevnaté části rostliny.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos