Babské radyPřírodní léčbaZdraví

Pampeliška- velmi silná bylina, která léčí od cukrovky až po rakovinu. Teď je nejlepší doba pro její sběr

Pampeliška je většinou známá jako krásně žlutá kytička na loukách a zahradách, ale má úžasné nutriční vlastnosti a vlastnosti podporující zdraví.

Všechny části rostliny mohou být používány různými způsoby, ačkoli kořeny a listy jsou nejvíce běžně používané.

Pampeliška kořen a listy

Pampeliška je zdrojem různých živin a listy a kořeny obsahují vitamíny (A, C, K a B), stejně jako minerály (včetně hořčíku, zinku, draslíku, železa, vápníku a cholinu). Různé části rostliny mají dlouhou historii použití jako bylinný prostředek a každá zdokumentovaná populace v oblastech, kde rostou přirozeně, ji používala léčebně.

Slouží také jako hojný zdroj přírodních potravin, protože všechny části rostliny mohou být konzumovány. Kořen je často pražený a používán v čaji nebo konzumován celýc. Listy a květy jsou skvělé do salátů nebo jiných pokrmů, které vyžadují zeleninu a květiny (i když jsou žluté), mohou být konzumovány syrové, vařené nebo dokonce přidané do vína!

Tradiční kultury používají pampelišku na podporu trávicího a hormonálního zdraví a často se konzumuje k podpoře laktace nebo k nápravě problémů jako jsou infekce močových cest.

Výhody pampelišky

Podpora jater a detoxikace

Pampeliška byla léta používána různými kulturami pro podporu zdravé funkce jater a přirozenou detoxikaci v těle. I když to nebylo dobře studováno, mnoho lidí s hepatitidou se k ní obrací, aby jim pomohla podpořit játra.

V minulosti byly kořeny a listy používány k léčbě jaterních problémů. Nativní Američané také vařili pampelišku ve vodě a užívali ji k léčbě onemocnění ledvin, otoku, kožních problémů, pálení žáhy a žaludku. V tradiční čínské medicíně (TCM) byla použita k léčbě žaludečních problémů, apendicitidy a problémů s prsami, jako je například zánět nebo nedostatek toku mléka. V Evropě byla pampeliška použita při léčbě horečky, vředů, očních problémů, diabetu a průjmu.

Zdraví žen a hormonální rovnováha

Vzhledem k vysokým hladinám různých živin a potenciální schopnosti pomáhat podporovat přirozené detoxikační systémy těla, pampeliška je často používána těmi, kteří mají hormonální nerovnováhu, infekci močových cest a recidivující mastitídu. Existuje mnoho důkazů od žen, které ji používají k nápravě opakujících se infekcí močových cest nebo jiných infekcí.

Jasnější pleť

Vzhledem k přírodnímu obsahu hořčíku a zinku a jeho potenciální schopnosti podporovat detoxikaci je pampeliška také známá jako dobrá pro pokožku. Může být použita v aplikacích, jako jsou tinktury a obklady, a mnoho lidí ji také užívá ve formě kapslí nebo čaje, které pomáhají podpořit zdravou pleť.

Dobrý zdroj živin

Pampeliška je skvělým zdrojem mnoha důležitých vitaminů a minerálů, stejně jako antioxidantů a výživných solí, které mohou pomoci podpořit zdraví krve a zvýšit absorpci železa. Já osobně často přidávám sušené listy do čajů pro zvýšení výživy nebo místo kofeinu použijte kořen pampelišky.

Bilance cukru v krvi

Předběžné studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může pomáhat normalizovat hladinu cukru v krvi a snížit celkový cholesterol a triglyceridy při zvyšování HDL (dobrého) cholesterolu u diabetických myší. Vědci potřebují zjistit, zda pampeliška bude fungovat u lidí. Několik studií na zvířatech také naznačuje, že pampeliška může pomoci v boji proti zánětu.

Rakovina

Každý týden kolem 10 000 lidí umírá na rakovinu. Úmrtnost na rakovinu se nezměnila za posledních 10 let. Chemoterapie a radiační terapie jsou účinné pouze u 10 % léčených pacientů. Kořen pampelišky není všelék. Není lékem na rakovinu kůže a na mozkové nádory. Kořen pampelišky je však účinný na rakovinu prostaty, tlustého střeva, prsu, jater a nejlépe ze všeho zabírá na rakovinu plic.

Použití kořenů a listů pampelišky

Celá rostlina pampelišky může být použita a pokud máte ve svém dvoře nebo v komunitě bezpečný (neznečištěný) zdroj, můžete zvážit sběr.

Zde jsou některé způsoby, jak použít pampelišku:

Kávová náhražka

Kořen pampelišky je tvrdší a odolnější než list a je často používán v odvarech a tinkturách z tohoto důvodu. Prášek je často přidáván v kávových náhradách. Kořen je považován za přírodní diuretikum a někdy se k tomuto účelu používá.

Obklady

Pampeliška kořen a list jsou často uvedeny jako přísady do čaje a obklady pro abscesy a vředy, zejména na prsa u žen, protože mohou pomoci podpořit laktaci a nápravu močových problémů.

Pampeliška čaj

Květy můhou být použity k výrobě čaje a dokonce i k výrobě některých druhů vína. Listy a kořeny mohou být také použity v čaji, přestože mají silnější chuť a jsou často kombinovány s jinými synergickými bylinkami pro chuť a zvýšenou absorpci živin.

Saláty a zeleniny

Listy mohou být konzumovány čerstvě na salátu nebo v receptech. Listy bohaté na antioxidanty jsou nejvíce diuretickou částí rostliny, takže i když mohou být konzumovány pravidelně, je důležité udržovat také hydrataci.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button