Babské radyJídlo

Právě je ideální čas na sběr kopřiv! Jaké zdraví se v nich skrývá a jak je zpracovat

Právě začíná období, které je ideální pro sběr kopřiv. Kopřivy jsou zatím ještě velmi malé a pro lidské zdraví ideální. Velké kopřivy obsahují příliš mnoho dusičnanů a na zužitkování v jídle či při přípravě čaje se již nehodí. Kopřivy sbírejte nejpozději do konce května, ale vhodné je vždy volit malé jarní kopřivy plní síly a vitamínů. Proč se je vyplatí nasušit na celou zimu? A jak můžete použít v kuchyni?

Zdraví a kopřivy

Kopřiva má velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Obsahuje totiž vitamín C, velké množství železa, karotenoidy, flavonoidy (jedná se například o kvercetin, který dokonce potlačuje uvolňování histaminu). Na kopřivu se prostě můžete spolehnout a zásobu mladých lístků kopřiv, které se dají snadno nasušit, byste si měli pořídit na celý rok. Kopřiva totiž pročišťuje krev a také podporuje krvetvorbu, je tedy ideálním společníkem pro všechny anemiky. Kopřiva má pozitivní vliv na ekzémy, zvláště na ty, které jsou vyvolané onemocnění ledvin, chrání před tvorbou ledvinových kamenů, močové písku, ale také účinně pomáhá při léčbě zánětů močových cest, což ocení především ženy. Ženy jí ocení i jako pomocníka při silné menstruaci. Kopřiva má příznivý vliv na hojení ran a podporuje regeneraci pokožky. Má silné protizánětlivé účinky a urychluje léčebné procesy. Pomůže také při revmatických chorobách a dně.

Krásní díky kopřivě

Kopřiva má nejen pozitivní vliv na celkové zdraví, díky čemuž jsme také krásní, ale omezuje riziko vypadávání vlasů a zvyšuje jejich kvalitu. Z toho důvodu se velmi často v obchodech setkáte s kopřivovým šamponem. Připravit si však odvar z kopřiv můžete i doma a aplikovat jej na vlasy.

Jak kopřivu užívat?

Kopřivu můžete používat čerstvou, ale také nasušenou. Připravuje se z ní nálev, který se pravidelně pije, koupele nohou, tinktury z kořene či se přidává do pokrmů a smoothie. Kopřivový čaj můžete pravidelně pít po celý rok a chránit se tak před rizikem nastydnutí a chudokrevnosti. Mladé kopřivy však můžete nasekat i do svých pokrmů.

Zelené dobroty

Čerstvé lístky i stonky kopřiv můžete nasekat, spařit horkou vodou a přidat do vašich pokrmů. Z kopřiv se připravuje skvělá klasika v podobě domácí nádivky, ale také kopřivový špenát. Z kopřivy však můžete vykouzlit velmi chutnou polévku, omáčku s těstovinami či ji přidat do bramboráčků a bramborových placek. V tomto ohledu se fantazii meze nekladou. Užijte si mladých lístků kopřiv, dokud jsou ideální pro sběr.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button