JídloZdraví

Jak bojovat s zánětem pomocí jídelníčku?

Zdravotníci v poslední době často mluví o překyselení a následných zánětech, ale co to doopravdy je? Zánět je v podstatě přirozený proces v těle, například určitá reakce imunitního systému. Ale druh zánětu, o němž zde budeme hovořit, není, jako když si zlomíte kotník či se říznete. Jedná se o chronický, všudypřítomný zánět. Studie naznačují, že se zánětem souvisí mnoho zdravotních potíží, zlomeninami počínaje a neurodegenerativními onemocněními konče. Avšak mnoho nemocí, které trápí dnešní společnost, jako je například artritida, cukrovka, vysoký krevní tlak, zánětlivé onemocnění střev a astma,… je také spojeno tímto společným jmenovatelem.

Fakta o zánětu

Zánět je mechanismus sebeobrany, imunitní reakce těla ke zmírnění škodlivých podnětů a začátku hojivého procesu. Naše rány, infekce a další úrazy se zánětem hojí. Ale když se tento proces vymkne kontrole, například v případě revmatoidní artritidy, poškozuje tělo. Hraje potom svou roli při onemocněních, jako je obezita, rakovina i srdeční problémy.

Počáteční fází zánětu je podráždění, které se pak změní v zánět.

Všimněte si, že zánět je součástí léčebného procesu. Jeho snižování je nutné v některých případech, ale ne vždy.

Typy zánětu

Akutní: Rychle nastupuje a je také rychle závažný.

Chronický: Dlouhodobé případy zánětu, které mohou trvat měsíce nebo roky. Tyto stavy mohou způsobit velké množství nemocí včetně revmatoidní artritidy, některých typů rakoviny, aterosklerózy, senné rýmy a dalších.

Jeden z nejvýznamnějších faktorů, které přímo ovlivňují kyselost našeho organismu a následnou tvorbu zánětu, je naše strava.

Potraviny, které způsobují překyselení

Cukry

Je známo, že nadbytečný příjem cukru způsobuje zubní kaz. Navíc je spojen s obezitou a chronickými nemocemi, jako je například diabetes. Nedávné studie také dokazují, že cukr a mléčné výrobky způsobují akné.

Mléčné výrobky

Přibližně 60 % světové populace není schopno strávit mléko. Mléko je alergen, který spouští zánětlivé reakce. Způsobuje kožní vyrážky, kopřivku, akné, ale také zácpu či průjem nebo dýchací potíže.

Stolní oleje

Běžné stolní oleje, které se používají v restauracích i domácnostech, mají vysoké množství omega-6 mastných kyselin a naopak nízký obsah omega-3. Tato nerovnováha podporuje vznik zánětlivých onemocnění – rakovina nebo onemocnění srdce.

Trans-tuky

Tyto tuky zvyšují „špatný“ a snižují „dobrý“ cholesterol. Podporují vznik zánětu, inzulinovou rezistenci, obezitu a vedou k degenerativním onemocněním. Vyskytují se ve smažených potravinách, komerčním pečivu, rychlém občerstvení a potravinách připravených na margarínu a hydrogenovaném oleji.

Maso

Zvířata ve velkochovech jsou krmena vysoce zánětlivou stravou s vysokým počtem nezdravých tuků. Rychleji rostou kvůli antibiotikům a hormonům.

Alkohol

Pravidelná konzumace alkoholu způsobuje zánět hrtanu, jícnu i jater. Ten poté podporuje růst rakovinových nádorů.

Zpracované červené maso

Lékařské studie našly v tomto masu molekulu, která není člověkem přirozeně produkována. Poté, co ji člověk požije, tělo začne vyvíjet protilátky, které spouštějí chronický zánět, který je spojen s onemocněním srdce a rakovinou.

Rafinované obiloviny

Obiloviny, které jíme, jsou většinou rafinované, bez vitaminu B a vlákniny, na rozdíl od celých zrn. Rafinované obiloviny jsou vlastně „prázdné“ kalorie, které způsobují degenerativní onemocnění, jako je rakovina či cukrovka. Nezdravá je tedy například bílá rýže, bílé pečivo, bílá mouka, těstoviny a sušenky.

Umělé přísady

Umělé potravinářské přísady, jako je glutamát sodný nebo aspartam, spouští zánětlivé reakce. Obsahují je téměř všechny balené potraviny, vždy tedy čtěte etikety a zvažte rizika.

Na druhé straně existuje i mnoho potravin, které jsou protizánětlivé a zánět dokonce léčí.

Protizánětlivé potraviny

Tmavá listová zelenina

Vitamin E obsažený v této zelenině chrání tělo před cytosiny, které jsou pro-zánětlivé. Skvělým zdrojem je například špenát, brokolice či kapusta. Brukvovitá a zelená listová zelenina mají také vyšší koncentraci živin včetně železa a vápníku.

Tučné ryby

Tučné ryby, jako je makrela, losos, sardinky a tuňák, obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které snižují zánět. Nejzdravějším způsobem přípravy je vaření či dušení, spíše se vyhýbejte smaženým, grilovaným nebo sušeným pokrmům.

Mandle

Mandle jsou bohaté na vitamin E, vápník a vlákninu. Díky obsahu omega-3 mastných kyselin a kyselině alfa-linolenové efektivně bojují se zánětem. Ořechy jsou plné antioxidantů, které pomáhají napravit škody, jež tento proces způsobil.

Sója

Studie ukázaly, že sójové výrobky účinně fungují proti zánětu. Na buněčné úrovni jsou dobrou obranou proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním, jako je osteoporóza, stejně jako s příznaky menopauzy.

Celer

Výzkumy zjistily, že celer působí protizánětlivě a chrání proti zánětu především trávicí trakt.

Papriky

Papriky jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C, a proto účinkují silně protizánětlivě.

Řepa

Červená řepa je známá pro své vynikající antioxidační vlastnosti. Snižuje zánět a chrání před onemocněními srdce a rakovinou, má také vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové.

Česnek a cibule

Oba tyto chuťově výrazné typy zeleniny jsou superstar v boji se záněty. Nejlepší je syrový česnek.

Olivový olej

Olivový olej je nejlepším pomocníkem pro zdravé srdce a funkci plic.

Třešně

Výzkum ukázal, že třešňový džus pomáhá sportovcům se rychleji zotavit z intenzivních cvičení a snižuje bolest svalů.

Bobule

Proti zánětu pomáhají bojovat všechny druhy ovoce, protože mají vysoký obsah vlákniny. Bobule mají ale ty nejlepší vlastnosti díky vysokému obsahu antioxidantů.

Kurkuma

Toto exotické koření je skvělým preventivním prostředkem v boji se záněty.

Zázvor

Zázvor snižuje bolest při artritidě, bolesti svalů a zlepšuje hbitost. Také má zajímavé výsledky při léčbě rakoviny.

Hořká čokoláda

Nedávný výzkum ukázal, že hořká čokoláda rozkládá nezdravé střevní bakterie a mění je na zdravé protizánětlivé látky.

Černé fazole

Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin jsou černé fazole skvělou volbou při boji se zánětem.

Ananas

Ananas obsahuje enzymy, které snižují zánět a otok v těle. Je bohatou zásobárnou vitaminu C, slouží pro zdravý imunitní systém. Nejlepší je syrový a zralý.

Zdroj

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button