Jídlo

Nahraďte maso tofu a vaše tělo vám poděkuje

Objevili jste již jedinečnou nízkokalorickou a bezlepkovou pochoutku, která se stala oblíbenou potravinou veganů a vegetariánů? Seznamte se s tofu. Mnoho lidí tofu odmítá a označuje ho za nechutnou náhražku masa. Jako maso samozřejmě nechutná, ale pro vegetariány je zdrojem bílkovin, železa a vápníku. Nebojte se zařadit tofu do vašeho jídelníčku, ať už jste vegetarián, či ne.

Co je tofu?

Tofu je vyráběné ze sojového mléka. Jde o rostlinný výrobek, který vzniká ze sojových bobů. Tedy z luštěniny, která má sama o sobě vysoký obsah proteinů. Nejde tedy o nic nepřirozeného, umělého či nezdravého, i když jeho tvar a konzistence často nepřirozeně vypadá.

tofu

Jak se tofu vyrábí?

Tofu má vlastně jednoduchý způsob výroby. Potřebujeme k tomu sojové boby, které se důkladně propláchnou, namočí a nechají několik dnů bobtnat. Po dostatečném nabobtnání se i s vodou umixují a vzniká kaše jemné konzistence. Poté se tato hmota vaří při vysoké teplotě a následným pasírováním vznikne sójový nápoj, který se musí vysrážet. Vysrážený nápoj (vápníkem) se zatíží a měla by vytéct přebytečná voda. Z tohoto procesu vzniká přírodní tofu, bez příchutě a ochucovadel. Vyrábí se také s bylinkami, uzené či marinované.

tofu

Tofu místo masa?

Pro vegetariány je tofu náhražkou masa ve smyslu náhražky látek, které obsahuje. Samozřejmě jako maso nechutná, ale v pokrmech může zastat funkci, kterou běžně splňuje maso. Ale i pro běžné masožravce může být příjemnou změnou v jídelníčku a nemusí se bát, že přijdou o důležitý příjem bílkovin. Navíc je skoro nekalorické, tudíž vaše tělo dostane vše, co potřebuje a netrápí ho zbytečný příjem tuku.

food-712663_960_720

Zdraví prospěšné tofu

Tofu poskytuje 44% denní potřeby vápníku, 9% hořčíku a 40% železa, také obsahuje malé množství vitamínu K, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, kyselinu listovou, fosfor, mangan a selen. Je navíc přirozeně bezlepkové, tudíž zbytečně nezatěžuje váš trávicí trakt. Je nízkokalorické a na rozdíl od masa neobsahuje žádný cholesterol. Sója, která je hlavní složkou tofu, poskytuje esenciální aminokyseliny potřebné v potravě. Proč tedy občas nevyměnit tučné maso za tofu, které je stejně jako maso plné bílkovin a železa?

Konzumujte tofu, budete zdraví

Konzumace tofu je vhodná i při redukčních dietách nebo pro nemocné dnou, kteří nemohou jíst maso ve velké míře. Celkově snižování příjmu masa a obrat k potravě na rostlinné bázi je spojován se snížením rizika mnoha onemocnění, které jsou spojené s životním stylem. Snižuje tedy riziko vzniku obezity, cukrovky, srdečních chorob a podporuje zdravou pleť, vlasy, zvyšuje energii a pomáhá vám snížit hmotnost.

food-908917_960_720

Tofu pro srdce, proti rakovině a diabetu

Tofu je skvělou alternativou za masitou stravu, tedy živočišnou bílkovinu Snižuje hladinu cholesterolu, riziko vzniku aterosklerózy a vysokého krevního tlaku. Sója, která je základem tofu obsahuje antioxidanty, které zabraňují růstu rakovinových buněk. Snižuje tedy možnost vzniku rakoviny prsu a prostaty. U diabetiků 2. typu, kteří se setkávají s onemocněním ledvin, které se projevuje vylučováním bílkovin v moči ve větší míře, se ukázalo, že po konzumaci rostlinných bílkovin se vylučování bílkovin silně snížilo.

tofu

Recepty z tofu

Nemáte s recepty s tofu zkušenosti? Nemusíte se obávat, můžete ho totiž nahradit tam, kde běžně přidáváte maso. Jeho nejvyšší využití je v asijské kuchyni. Připravte si třeba zeleninovou směs s tofu, nudlemi a sojovou omáčkou. Vybrat si můžete z klasického světlého tofu, chutnějšího uzeného, česnekového, marinovaného či bylinkového tofu. Každý druh se liší chutí. Uzené se hodí k bulguru, česnekové na chilli con tofu a klasické i do omáček. Objevte lahodnou chuť a odlehčete vašemu tělu.

tofu

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button