JídloZdraví

Už jste slyšeli o těchto léčivých účincích jalovce?

Jalovcové bobule plné chuti jsou většinou spojovány s ginem, mají však nespočet jiných lékařských a kulinářských využití. Jalovec je jehličnan, což znamená, že nese šišky, spíše než bobule. Botanicky řečeno, jalovcové bobule tedy nejsou bobule v pravém slova smyslu, ale malé samičí šištice s drobnými šupinami, které splynuly a zdužnatěly. Existuje přes padesát druhů jalovce, a všechny mají bobule, většinou jsou na stromě modro-černé bobule a prašný květ, některé druhy však mají bobule červeno-oranžové.

Nejlepší jsou čerstvé bobule jalovce a je tedy nejlepší si udělat zásobu, když rostou. Tyto bobule mají jemné rozdíly v chuti v různých stádiích růstu. Zelené bobule mají specifickou borovicovou chuť, ale jak stárnou, získají citrónový podtón. Zelené bobule jalovce obecného (Juniperus communis) jsou využívané na ochucení ginu, i jiné druhy však produkují bobule plné chuti.

Dávejte však POZOR! Některé druhy jalovce obsahují jedovatou pryskyřici. Je tedy nezbytně nutné se naučit, které bobule jsou v pořádku ke konzumaci a které ne. Jednoduchý těst je malé nakousnutí zralé bobule. Některé bobule mohou mít příchuť, jiné jí mohou postrádat a být moučné, či naopak šťavnaté a lehce sladké. Pokud však bobule chutná hořce, okamžitě jí vyplivněte! Raději nic neriskujte a hledejte druh jalovce, který vám neublíží.

K čemu se dají využít bobule jalovce:

Prostředek na trávení

Jalovcové bobule mohou zlepšit trávení, stejně jako mnohá kulinářská koření. Zvyšují funkci žláz, zejména sekreci žluče a trávicích šťáv. Můžete si udělat tinkturu nebo čaj z čerstvých nebo sušených bobulí. Čaj se dělá louhováním bobulí ve vařící vodě po dobu 15-20 minut. Lehce bobule nadrťte, těsně před tím, než je přidáte do vody. To pomůže uvolnit bioaktivní složky stejně jako chuť.

Konec s plynatostí a nadýmáním

Bolesti břicha a nepříjemný pocit způsobený akumulací plynu, je velice běžná obtíž, zejména po těžkých jídlech. Plynatost by vás neměla trápit, pokud budete mít po ruce trochu jalovcového sirupu. Dejte si polévkovou lžíci tohoto sirupu po těžkém jídle, nebo kdykoli se budete cítit nadmutí.

K výrobě tohoto sirupu si jako první připravte nálev z bobulí jalovce. Nadrťte 30 gramů bobulí a přidejte jeden hrnek vroucí vody do sklenice se šroubovacím víčkem. Víčko zašroubujte a uchovávejte na teplém, temném místě po dobu jednoho týdne. Každý den sklenici důkladně protřepte.  Po jednom týdnu přidejte do roztoku 1 hrnek cukru a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Přeceďte do hrnce a přiveďte k varu. Výslednou směs slijte do sklenice s víčkem a uchovávejte v lednici.

Jalovcové bobule jsou protizánětlivé. Jsou zejména užitečné pro snížení artritických bolestí a natékání. Chronický všeobecný zánět je jedním z předních příčin mnoha onemocnění jako je diabetes, ateroskleróza, syndrom dráždivého střeva atd. Denní dávka deseti kapek jalovcové tinktury může pomoci snížit zánětlivost a podpořit obecné zdraví organismu.

Abyste dosáhli této tinktury, nechte louhovat jalovcové bobule v alkoholu. Snažte se získat kvalitní alkohol (použijte 80 % vodku nebo brandy). Použijte 20 gramů bobulí na hrnek alkoholu. Uchovávejte v zavařovací sklenici na temném místě po dobu 4 až 6 týdnů. Jednou nebo dvakrát za den protřepte. Přeceďte tekutinu a uchovávejte v lahvích.

Eliminace ledvinových a žlučníkových kamenů

Jalovcové bobule mají excelentní diuretické vlastnosti, které pomáhají zvýšit množství produkované moči. Na jednu stranu zředění moči vyplaví toxiny a minerální soli a zabrání formaci ledvinových kamenů. Stejně tak větší produkce moči ulehčí odstranění již existujících kamenů. Zvýšená produkce a drenáž žluči má podobný účinek na žlučové kameny.

Žádná zadržovaná voda v těle

Zadržovaná voda v těle vám způsobí pocit těžkosti a letargie. Navíc přispěje k opuchlým očím a obličeji. Jalovcové bobule mohou snížit množství zadržované vody tím, že přinutí ledviny pracovat rychleji na vyplavení nadbytečné vody. Tato funkce může pomoci snížit i vysoký krevní tlak. Užijte tinkturu nebo bylinný čaj z jalovcových bobulí jednou nebo dvakrát denně.

Dochuťte masité pokrmy

Jalovcové bobule dodávají pokrmům peprnou chuť, která jde velice dobře ruku v ruce v kombinaci s masitými jídly. Tyto sušené bobule byly dokonce používané namísto černého pepře, který byl velice drahý. Zralé bobule jsou spíše užívané na vaření a dochucování, protože nemají tak výraznou chuť podobnou terpentýnu, jako bobule ještě zelené.

Nakládačky a polévky

Pepřovitá chuť jalovcových bobulí komplimentuje nakládané zelenině a polévkám. Je to dokonce velice oblíbenou ingrediencí v kyselém zelí. Můžete použít jak bobule čerstvé, tak i sušené, ale nedříve je nadrťte pomocí palice nebo hmoždíře, aby se uvolnila jejich chuť. Protože navíc sušené bobule mají jemnější chuť, budete jich muset použít více.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button