JídloPrevenceRecepty

7 druhů zeleniny s vysokým obsahem bílkovin

Stále více lidí se přiklání k rostlinné stravě. Zjišťují, že maso a masné výrobky nemusí být v jídelníčku každý den. Není pravdou, že rostlinné bílkoviny nedokáží nahradit ty živočišné. Mnoho rostlinných potravin je kvalitním zdrojem bílkovin, a to nejen luštěniny, ale také některé druhy zeleniny.

Brokolice

Brokolice má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku a nízký obsah kalorií. Je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují dobré zdraví. Folát, mangan, draslík, fosfor a vitamíny K a C se nacházejí v brokolici. Zahrnuje také glukosinoláty, u kterých bylo prokázáno, že mohou pomoci v boji s rakovinou.

Hrášek

Hrách je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Hrách má také vysoký obsah manganu, mědi, fosforu, folátu, zinku, železa a hořčíku. Obsahují také fytonutrienty, jako je kumestrol, který může pomoci zabránit rakovině žaludku. Pokud jste ještě nezahrnuli hrášek do své stravy, nyní je čas.

Kapusta

Kapusta je dalším vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin. Obsahuje také fenolické chemikálie, které mu poskytují antioxidační účinky. Kapusta může být snadno dušená, vařená nebo restovaná a pravidelně konzumovaná pro optimální užitek.

Kale obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, stejně jako vitamíny K, C, A a B6, vápník, draslík, mangan a hořčík. Zahrnuje také lutein a zeaxantin, které byly spojeny s nižším rizikem katarakty a makulární degenerace.

Sladká kukuřice

Možná vás to překvapí, ale sladká kukuřice je také zelenina! Sladká kukuřice má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, splňuje zhruba 9 % bílkovin, které potřebujete každý den. Kukuřice také obsahuje thiamin, vitamíny C a B6, folát, hořčík, fosfor a hořčík.

kukuřice-vareni-bilkoviny

Květák

Květák má vysoký obsah bílkovin. Květák obsahuje sinigrin kromě draslíku, manganu, hořčíku, fosforu, vápníku, vitamínů C a K a železa. Tato molekula glukosinolátu může mít protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Špenát

Špenát je považován za jednu z nejbohatších na živiny listové zeleniny. O bílkovinách spolu s nezbytnými aminokyselinami se tvrdí, že přispívají 30 % kalorií. Špenát je druhým nejbohatším zdrojem bílkovin v zelenině. Obsahuje živiny, jako je vitamin A, vitamín K a vitamín C, které mimo jiné pomáhají udržovat účinný imunitní systém, chrání zrak a podporují zdravý průtok krve.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta kombinuje vlákninu a bílkoviny s různými vitamíny a minerály, aby vás udržela plnou a nasycenou. Nemluvě o zdravotních výhodách, které sahají od ostrosti mozku až po prevenci rakoviny a snížení krevního tlaku.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button