JídloReceptyZdraví

6 způsobů, jak jíst česnek, pokud máte vysoký cholesterol nebo cukrovku

Hledáte chutný a přirozený způsob, jak posílit své zdraví? Nehledejte nic jiného než skromný česnek. Ať už jste fanouškem jeho charakteristické vůně nebo ne, česnek drží klíč k mnoha přínosům pro zdraví. Od řízení hladiny cholesterolu až po kontrolu diabetu byla tato silná složka používána po staletí v tradičních lécích. Ale jak můžete udělat česnek každodenní součástí vaší stravy, aniž byste zahltili své chuťové pohárky?

Začlenění česneku do vaší pravidelné stravy může poskytnout řadu přínosů pro zdraví, včetně podpory zdraví srdce, kontroly diabetu a snížení hladiny triglyceridů. Zatímco syrový česnek nemusí být chutný pro každého, existuje několik chutných a účinných způsobů, jak konzumovat česnek a maximalizovat jeho výhody.

Syrový česnek na lačný žaludek

Jíst syrový česnek na prázdný žaludek může pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit zdraví srdce. Allicin, sloučenina nalezená v syrovém česneku, je známá svými vlastnostmi snižujícími hladinu cholesterolu a ředěním krve. Chcete-li využít tyto výhody, jednoduše jíst několik stroužků surového česneku se sklenicí vody ráno. Allicin se při vaření zředí, takže ideální způsob, jak spolknout česnek, je jíst ho syrový a na prázdný žaludek. Proto jíst syrový česnek se sklenicí vody je nejlepší způsob, jak podpořit zdraví srdce a zvládnout cukrovku při zachování nejvíce výživy. Pokud se obáváte česnekového dechu, můžete ho konzumovat s citronem, jablečným octem nebo horkou vodou.

Česnekový čaj

Česnekový čaj je vynikající volbou pro ty, kteří dávají přednost mírnější chuti a zároveň si užívají výhody česneku. Chcete-li připravit česnekový čaj, rozdrťte česnek a přidejte ho do šálku vody. Vařte čaj několik minut a pak přidejte 1-2 čajové lžičky skořice. Nechte směs několik minut louhovat. Nakonec přidejte lžičku medu a půl lžičky citronové šťávy. Tento aromatický a imunitu posilující šálek česnekového čaje vás může udržet zdravé.

Česnek a med

Kombinace česneku s medem je dalším účinným způsobem, jak začlenit česnek do své každodenní rutiny. Nakrájejte stroužek česneku na tři až čtyři kusy a položte je na lžíci. Přidejte několik kapek medu do lžíce a nechte ji odstát několik minut. Pak opatrně žvýkejte česnek a polkněte. Pokud je chuť příliš silná, můžete si vzít několik doušků teplé vody. Alternativně můžete připravit směs kombinací 10 nakrájených stroužků česneku s 5 lžícemi medu. Vezměte lžíci této směsi na prázdný žaludek denně, abyste zmírnili příznaky refluxu kyseliny a regurgitace.

Pečený česnek

Pečený česnek přináší jemnou a lehce sladkou chuť při zachování jeho přínosů pro zdraví. Chcete-li pečený česnek, odřízněte horní část stroužků. Pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Opékejte v troubě při teplotě 200 ° C po dobu asi 30-35 minut, nebo dokud se česnek nestane měkkým a zlatým. Po ochlazení vytlačte pečené stroužky česneku z jejich slupek a rozložte je na chléb nebo je smíchejte do dipů a omáček. Pečený česnek dodává vašim pokrmům lahodnou hloubku chuti a zároveň poskytuje jeho četné zdravotní výhody.

cesnek-strouzky

Používejte česnek při každodenním vaření

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začlenit česnek do své každodenní stravy, je jeho přidání do pravidelných jídel. Česnek se dobře mísí s různými pokrmy, včetně zeleniny, kari, omáček, polévek a smažených hranolků. Jemně nakrájejte nebo rozdrťte stroužky česneku a opečte je v troše oleje před přidáním dalších ingrediencí, které naplní vaše pokrmy svou aromatickou chutí. Nezapomeňte, že vaření česneku může snížit účinnost alicinu, takže pokud dáváte přednost maximalizaci jeho přínosů pro zdraví, přidejte mletý surový česnek do vařených jídel těsně před podáváním.

Česnekový olej

Česnekový olej je další pohodlný způsob, jak si vychutnat výhody česneku. Olej s česnekem může být použit při vaření, salátových dresincích nebo jako chutné pokapání pečené zeleniny nebo chleba. Chcete-li vyrobit česnekový olej, oloupejte a rozdrťte několik stroužků česneku a pak je kombinujte s šálkem vysoce kvalitního oleje na vaření, jako je olivový olej nebo avokádový olej, v hrnci. Směs zahřívejte na mírném ohni asi 10 minut, ujistěte se, že česnek nespálí. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout. Naplňte olej, abyste odstranili kousky česneku, a přeneste jej do čisté, vzduchotěsné láhve. Uchovávejte česnekový olej v chladničce po dobu až dvou týdnů a použijte jej jako lahodný a aromatický doplněk k vašim kulinářským výtvorům.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button