JídloOstatníPrevence

Zdravotní přínosy hořčičného semínka vás ohromí

Většina lidí zná hořčičné semínko pouze v podobě plnotučné nebo kremžské hořčice. Pravda, jsou ji jiné druhy hořčic, ale málokdo uvěří, že hořčičné semínko se řadí do společnosti nutričních hvězd. Patří do čeledi brukvovitých spolu se zelím, brokolicí, růžičkovou kapustou a kapustou.

mustard-1039768_960_720Všechny tyto druhy zeleniny jsou plné protirakovinných látek. Jedním z klíčových stravovacích doporučení je pravidelně tyto druhy zeleniny zařazovat do jídelníčku. Hořčičné semínko tedy pochází ze zeleninové vybrané „společnosti“ a mezi další zástupce této čeledi patří i křen a řeřicha. Je schopno produkovat isothiokyanáty, což jsou agresivní sloučeniny sloužící jako zbraň proti predátorům rostliny. Jelikož jsou však tyto sloučeniny nebezpečné i pro rostlinu samotnou, jsou ukládány ve formě neškodných glukosinolátů.

Enzymatickou reakcí, ke které dochází, když je rostlinná tkáň narušena (například pokud je rozžvýkána), se rychle tvoří isothiokyanáty. Je prokázáno, že mnohé z nich mají významný vliv na lidské zdraví jakožto ochrana před karcinogeny. Hořčičná semínka jsou zdrojem specifické sloučeniny, allyl isothiokyanátu, který pravděpodobně hraje roli v prevenci nádorů a potlačení jejich růstu.

Historie hořčičného semínka

Hořčice je nejen bylinkou, ale také léčivkou. Její využití jakožto léčivé rostliny předchází veškerým vědeckým poznatkům o fytochemikáliích. Od samého počátku bylo hořčičné semínko považováno spíše za léčivou rostlinu než za jídlo.

Už Hippokrates, otec moderního lékařství, hořčici používal v celé řadě léků a obkladů. Starověcí Číňané považovali hořčici za afrodiziakum. Hořčičná semínka mají význačné místo i v křesťanské víře, kde symbolizují cosi drobného a nevýznamného, z čeho může vyrůst něco silného a mocného.

Hořčice samotná je jen tak kvalitní jako semínka, z nichž byla vyrobena. Existuje spousta lahůdkových hořčic, plných fytochemických látek. Kvalitní hořčice povzbuzuje chuť k jídlu a prokrvení a pomáhá neutralizovat toxiny. Máte-li rádi experimenty, zkuste využít hořčičné semínko při vaření. Jako přísada je oblíbené v západních a asijských kuchyních.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button