Jídlo

Trápí vás chřipka? Dopřejte si to pravé zimní zahřátí s hovězím vývarem, který vás postaví zpátky na nohy

Hovězí vývar z kostí je jedním z nejpříjemnějších pokrmů, které si můžete dopřát, když vás trápí chřipka a nachlazení. Vývar rychle zahřeje a dodá ztracenou energii. Je bohatý na živiny a pomáhá chránit a léčit trávicí trakt. Vyzkoušejte s námi přípravu hovězího vývaru z kostí, který vám při chřipce dodá energii.

Recept:

  • 2 kila hovězích kostí
  • 4 mrkve
  • 4 celerové stonky
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • 5-6 snítek petrželky
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 18-20 šálků studené vody

Očistěte mrkve, cibuli a připravte si snítky petrželky a tymiánu. Nakrájejte mrkev, celer, cibuli na čtvrtky a vložte všechny ingredience do hrnce. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte a seshora vývaru sbírejte tuk, který stoupá nahoru. Duste 24-48 hodin. Poté sundejte hrnec z plamene a nechte vývar částečně vychladnout. Přeceďte ho a konzumujte. Uchovávejte vývar v lednici nebo si ho zamrazte, abyste ho měli na čas, kdy budete zase nemocní.

Silný vývar

Horký vývar z hovězích kostí je opravdová dobrota. Takový vývar má velkou sílu a dokáže člověka postavit zpátky na nohy. Obsahuje vývar z kostí, zeleniny a bylinek, nechybí mu dostatek výživných látek. Můžeme ho označit také za lék. Vývar skvěle zasytí a není příliš kalorický. Zdravý je především proto, že obsahuje řadu minerálních látek a pokud nešetříte zeleninou a vaříte ho pomalu, najdete v něm i vitamín E a betakaroten, který působí jako antioxidant. Nechybí mu ani bílkoviny a tuky, které však oslabené tělo potřebuje také.

Síla vývarů

Kuřecí a slepičí vývary mají skvělou vlastnost, snižují totiž krevní tlak a riziko vzniku aterosklerózy. Pravidelné užívání vývarů během zimního období zvyšuje imunitu, navíc při konzumaci během nachlazení a chřipky, zvlhčuje sliznici a díky tomu zmírňuje problémy s rýmou a kašlem. Vývar je bojovníkem, který vás chrání před záněty a podporuje chuť k jídlu. Tělo vývar také rychle zpracujete v trávicím traktu a dodá vám nevídanou sílu, navíc organismus neunaví zbytečných spalováním.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button