JídloRady a tipyRecepty

Co chutného připravit z mletého masa? Přinášíme vám 4 tipy

Máte doma v lednici stále mleté maso, které již potřebuje spotřebovat? Nemáte nápady, co s ním a připravovat se vám klasické karbanátky prostě nechce. Z mletého masa můžete vykouzlit řadu klasických i netradičnějších pokrmů, inspirovaných i Řeckem, kde je mleté maso velmi oblíbené. Oživte váš jídelníček pokrmy z mletého masa, které mohou potěšit i vaše návštěvy.

Masové ragú s červeným vínem

Dopřejte si k obědu chutné masové ragú okořeněné klasickým kořením a chutí vyvážené díky červenému vínu. Alkohol se z pokrmu samozřejmě vyvaří a konzumovat jej mohou také děti. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 bobkový list
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 125 ml červeného či bílého vína
  • 500 g těstovin
  • parmazán na posypání
  • sůl a pepř

Masové ragú máte hotové za pár minut. V pánvi si rozehřejte olej, přidejte na půlměsíčky pokrájenou cibuli, osmahněte dozlatova a přidejte pokrájený česnek. Poté přidejte maso a restujte, dokud není hnědé. Vařečkou kousky masa rozmačkejte, nezapomeňte na sůl, pepř, bobkový list a vmíchejte rajčatový protlak. Poté ztlumte teplotu a nechte povařit.

Přilijte víno, povařte a dochuťe solí a pepřem, popřípadě trochou cukru. Uvařte těstoviny a podávejte s masovým ragú a parmazánem.

Quiche s mletým masem

Populární pochoutka z Francie, která se připravuje ve slané i sladké variantě. S mletým masem je quiche dokonale šťavnatý, vydatný a hodí se k obědu i jako občerstvení pro vaši návštěvu. Připravte si:

Těsto

  • 100g másla (plus na vymazání)
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g vody

Náplň

  • 350 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 130 g goudy
  • hrst parmazánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • bylinky- oregano, bazalka, 1/2 lžičky sladké papriky

Začněte přípravou těsta. Povolené máslo a mouku zpracujte na drobenku, přilijte vodu a zpracujte pružné těsto. To zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.

Náplň si připravte tak, že na pánvi s olivovým olejem osmahnete cibulku, přidáte maso, sůl, pepř a vše orestujete, aby bylo maso hotové. Šťávu nechte více vyvařit. Pak přidejte papriku, oregano, bazalku a nadrobno nasekaný česnek. Promíchejte s masem, nechte prohřát a poté sporák vypněte. Směs by měla vychladnout.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Formu na koláč (cca 26 cm) vyložte pečícím papírem či vymažte máslem. Těsto vyválejte a přeneste do formy, ideální je cca 2 cm vysoký okraj. Z pečícího papíru si vystřihněte kolo, které vložíte na těsto. Na to vysypte sušené fazole z pytlíku, které těsto zatíží. Pečte cca 12 minut.

Mezitím se pusťte do dodělání náplně. V míse smíchejte smetanu, celá vejce a prošlehejte, přidejte goudu a parmazán. Nakonec přimíchejte masovou směs. Z těsta poté odstraňte pečící papír s fazolemi a na předpečené těsto dejte náplň. Uhlaďte ji a vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečte 25-30 minut dozlatova.

Pečené masové kuličky s ricottou

Masové kuličky jsou obměnou klasických masových karbanátků. Díky svému tvaru si mnohdy lépe zachovají svou šťavnatost a lépe se konzumují, jsou tzv. na jedno sousto. Připravte si je s rajčatovou omáčkou:

  • 500 g hovězího masa
  • 250 g ricotty
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • oregano
  • sůl a pepř/cukr
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 200 ml vody
  • listová petržel

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na oleji si osmahněte 1 nadrobno pokrájenou cibulku a dva stroužky česneku, orestujte. Poté přidejte krájená rajčata, vodu, sůl, oregano a nechte provařit.

V míse smíchejte mleté maso, sůl, nasekanou petrželku, ricottu, přidejte zbylou pokrájenou cibulku a propasírujte dva stroužky česneku. Směs promíchejte a vytvořte cca 15-18 kuliček. Nyní si připravte zapékací mísu, do které vložte rajčatovou směs a masové kuličky. Dejte péct na cca 40 minut. Podávejte s těstovinami, rýži či pečivem.

Smažené „pštrosí“ vejce

Milujete vařená vajíčka? Hledáte tip na rychlý oběd či možnost, jak zpracovat vařená vejce. Smažená pštrosí vejce si zamilujete vy i vaše děti. Potřebovat budete:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 500 g mletého masa
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • strouhanka
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř

Mleté maso v míse smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem, směs osolte a opepřete. Vejce natvrdo si oloupejte a obalte masovou směsí. Tyto masové bochánky obalte v rozšlehaném osoleném vejce a strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší či vařenými bramborami.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button