Co chutného připravit z mletého masa? Přinášíme vám 4 tipy
Máte doma v lednici stále mleté maso, které již potřebuje spotřebovat? Nemáte nápady, co s ním a připravovat se vám klasické karbanátky prostě nechce. Z mletého masa můžete vykouzlit řadu klasických i netradičnějších pokrmů, inspirovaných i Řeckem, kde je mleté maso velmi oblíbené. Oživte váš jídelníček pokrmy z mletého masa, které mohou potěšit i vaše návštěvy.
Masové ragú s červeným vínem
Dopřejte si k obědu chutné masové ragú okořeněné klasickým kořením a chutí vyvážené díky červenému vínu. Alkohol se z pokrmu samozřejmě vyvaří a konzumovat jej mohou také děti. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 5 lžic olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 bobkový list
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 125 ml červeného či bílého vína
- 500 g těstovin
- parmazán na posypání
- sůl a pepř
Masové ragú máte hotové za pár minut. V pánvi si rozehřejte olej, přidejte na půlměsíčky pokrájenou cibuli, osmahněte dozlatova a přidejte pokrájený česnek. Poté přidejte maso a restujte, dokud není hnědé. Vařečkou kousky masa rozmačkejte, nezapomeňte na sůl, pepř, bobkový list a vmíchejte rajčatový protlak. Poté ztlumte teplotu a nechte povařit.
Přilijte víno, povařte a dochuťe solí a pepřem, popřípadě trochou cukru. Uvařte těstoviny a podávejte s masovým ragú a parmazánem.
Quiche s mletým masem
Populární pochoutka z Francie, která se připravuje ve slané i sladké variantě. S mletým masem je quiche dokonale šťavnatý, vydatný a hodí se k obědu i jako občerstvení pro vaši návštěvu. Připravte si:
Těsto
- 100g másla (plus na vymazání)
- 200 g hladké mouky
- 75 g vody
Náplň
- 350 g mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 130 g goudy
- hrst parmazánu
- olivový olej
- sůl a pepř
- bylinky- oregano, bazalka, 1/2 lžičky sladké papriky
Začněte přípravou těsta. Povolené máslo a mouku zpracujte na drobenku, přilijte vodu a zpracujte pružné těsto. To zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
Náplň si připravte tak, že na pánvi s olivovým olejem osmahnete cibulku, přidáte maso, sůl, pepř a vše orestujete, aby bylo maso hotové. Šťávu nechte více vyvařit. Pak přidejte papriku, oregano, bazalku a nadrobno nasekaný česnek. Promíchejte s masem, nechte prohřát a poté sporák vypněte. Směs by měla vychladnout.
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Formu na koláč (cca 26 cm) vyložte pečícím papírem či vymažte máslem. Těsto vyválejte a přeneste do formy, ideální je cca 2 cm vysoký okraj. Z pečícího papíru si vystřihněte kolo, které vložíte na těsto. Na to vysypte sušené fazole z pytlíku, které těsto zatíží. Pečte cca 12 minut.
Mezitím se pusťte do dodělání náplně. V míse smíchejte smetanu, celá vejce a prošlehejte, přidejte goudu a parmazán. Nakonec přimíchejte masovou směs. Z těsta poté odstraňte pečící papír s fazolemi a na předpečené těsto dejte náplň. Uhlaďte ji a vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečte 25-30 minut dozlatova.
Pečené masové kuličky s ricottou
Masové kuličky jsou obměnou klasických masových karbanátků. Díky svému tvaru si mnohdy lépe zachovají svou šťavnatost a lépe se konzumují, jsou tzv. na jedno sousto. Připravte si je s rajčatovou omáčkou:
- 500 g hovězího masa
- 250 g ricotty
- 2 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- oregano
- sůl a pepř/cukr
- 400 g konzervovaných rajčat
- 200 ml vody
- listová petržel
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na oleji si osmahněte 1 nadrobno pokrájenou cibulku a dva stroužky česneku, orestujte. Poté přidejte krájená rajčata, vodu, sůl, oregano a nechte provařit.
V míse smíchejte mleté maso, sůl, nasekanou petrželku, ricottu, přidejte zbylou pokrájenou cibulku a propasírujte dva stroužky česneku. Směs promíchejte a vytvořte cca 15-18 kuliček. Nyní si připravte zapékací mísu, do které vložte rajčatovou směs a masové kuličky. Dejte péct na cca 40 minut. Podávejte s těstovinami, rýži či pečivem.
Smažené „pštrosí“ vejce
Milujete vařená vajíčka? Hledáte tip na rychlý oběd či možnost, jak zpracovat vařená vejce. Smažená pštrosí vejce si zamilujete vy i vaše děti. Potřebovat budete:
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 500 g mletého masa
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- 3 žloutky
- strouhanka
- rostlinný olej
- sůl a pepř
Mleté maso v míse smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem, směs osolte a opepřete. Vejce natvrdo si oloupejte a obalte masovou směsí. Tyto masové bochánky obalte v rozšlehaném osoleném vejce a strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší či vařenými bramborami.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos