JídloRady a tipy

Recept: Připravte si domácí vánoční granolu

Dopřáváte si rádi během zimního období k snídani teplé kaše, vločky s mlékem či granolu? A zkusili jste si ji někdy připravit doma? Kupovaná granola může často obsahovat ingredience, které vašemu zdraví příliš neprospívají (rafinovaný cukr, transmastné tuky) a domácí přípravou se můžete těmto ingrediencím vyhnout. Připravte si domácí vánoční granolu, které nechybí vůně skořice a chuť jablek. 

Domácí granola

Příprava domácí granoly není ničím složitým. A co je to vlastně granola? Granola je zapečené müsli. Nejedná se o nic jiného než o směs vloček, sladidla, oleje a dalších zdravých ingrediencí jako jsou ořechy, sušené ovoce, koření, kakao, apod. I přestože je příprava domácí granoly poměrně jednoduchá, lidé ji často kupují v obchodech. Průmyslově vyráběná granola však často obsahuje rafinovaný cukr, ve velké dávce, transmastné tuky a různá aromata. Těmto všem ingrediencím se můžete vyhnout, pokud si připravíte granolu domácí.

Granola podle mého gusta

Granolu si můžete namíchat podle toho, co máte rádi či podle toho, co má rád člověk, kterému chcete granolu věnovat. Základem by však vždy měly být vločky, ať už s obsahem lepku či bezlepkové, dále sladidlo, kterým může být med, třtinový cukr či rostlinné sladidlo a olej. Nejlepší je, pokud použijete olej kokosový. Dále už granolu dochucujete podle sebe, přidat můžete různé druhy semínek (chia, lněná, sezamová, …) a ořechů (makadamové, vlašské, lískové, kešu, arašídy,…). Obohatit granolu můžete i o čerstvé či sušené ovoce, která částečně nahrazuje sladidlo svou přirozenou sladkostí, kakao či koření (skořice, hřebíček, pepř, zázvor).

Vánoční granola

Nejdůležitější vánoční svátky jsou již za námi, ale vánoční atmosféra stále trvá. Dopřejte si k snídani granolu s vánoční chutí, která ve vás probudí pohodu a klid.

  • 100 g oloupaného a nastrouhaného jablka
  • 1 hrnek ovesných vloček (mohou být i bezlepkové)
  • 1 lžíce kokosového tuku
  • 1 lžíce medu (rostlinné sladidlo)
  • ½ hrnku směsi semínek a oříšků
  • 1 čajová lžička skořice

Nejdříve si předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a vyložte si plech pečícím papírem. Jablíčko si nastrouhejte a kokosový tuk pomalu rozehřejte spolu s medem. Ve větší míse si smíchejte ovesné vločky, nastrouhaná jablíčka, oříšky, semínka a skořici. Zamíchejte, aby se vše důkladně spojilo a zalijte kokosovým tukem a medem. Znovu důkladně promíchejte a rozložte granolu na plech. Pečte přibližně 40 minut, ale každých deset minut granolu promíchejte. Čím déle ji budete péci, tím větší hrudky granoly vzniknou. Podávejte s teplým mlékem či jogurtem. Přejeme dobrou chuť!

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button