JídloRady a tipyTOP 10Zdraví

5 nejběžnějších potravin, které způsobují nepříjemné nadýmání

Nadýmání a plynatost je tak trochu ve společnosti tabu. To, že se o něm příliš nemluví neznamená, že jím mnoho lidí netrpí. Nafouklé bříško způsobují některé potraviny, pokud chcete nadýmání předejít, měli byste se těmto potravinám vyhnout.

Brokolice, zelí, kapusta

Rafinóza, cukr obsažený v brukvovité zelenině, zůstává nestrávený, dokud ho bakterie ve vašem střevě nezkvasí. Vytvořený plyn ne střevech je důvodem nadýmání. To ale není rozhodně důvodem vyřadit brukvovitou zeleninu z jídelníčku. Dodejte svému jídelníčku dostatek vlákniny, která trávicí trakt posílí.

Luštěniny

O luštěninách je všeobecně známo, že vedou k nadýmání a plynatosti. Luštěniny jsou nabité bílkovinami, ale také obsahují cukry a vlákninu, které střeva nedokážou absorbovat. V tlustém střevě se o ně postarají bakterie, ovšem tento proces vede k nafouklému bříšku.

Luštěniny kombinujte s lehce stravitelnými celozrnnými výrobky, jako je rýže nebo quinoa. Vaše tělo si na ně časem zvykne.

Mléčné výrobky

Mnoho lidí trpí intolerancí na laktózu, aniž by to tušili. Pokud vám není dobře po jogurtu či sýru, pravděpodobně vašemu tělu chybí enzymy potřebné ke štěpení laktózy. V takovém případě se mléčným výrobkům raději vyhýbejte.

Jablka

Kromě jablek jsou dalším ovocem, které nadýmá hrušky, sušené švestky, broskve. Důvodem vysoký obsah vlákniny a také fruktóza a sorbitol, cukry nacházející se v ovoci, které mnoho lidí nedokáže tolerovat. Výsledkem je nadmuté břicho.

Slaná jídla

Jíst potraviny s vysokým obsahem sodíku může vyvolat zadržování vody, což vás může nafouknout, ovšem vynechat sodík z jídelníčku není snadné. Sodík je totiž obsažený i v potravinách, kde byste ho nečekali, zejména ve zpracovaných potravinách a pečivu. Pijte hodně vody, pomůže vám sodík odplavit.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button