JídloRady a tipyRecepty

5 receptů na ta nejoblíbenější dětská jídla

Existuje několik pokrmů, které děti doslova milují. Většinou se jedná přímo o sladká jídla, popřípadě jídla, u kterých je sladká chuť jednou z dominantních. Překvapte své děti těmito pokrmy a uvidíte, že budou nadšené. Jedná se také o příjemnou inspiraci ve chvílích, kdy už nevíte, co vašim potomkům připravovat. V dnešním článku vám tedy přinášíme recepty na 5 z nich.

Co děti milují?

I když je samozřejmě každé dítě specifickým jedincem se specifickou chutí, existují určité typy pokrmů, které děti jednoduše milují. Zpravidla se jedná o jídla se sladkou chutí, jídla s obsahem rajčat a o zdravé varianty jinak nezdravých pokrmů, například pizzu, domácí hranolky či rybí prsty. Klasické polotovary, které zakoupíte v supermarketech či pochutiny z rychlých občerstveních můžete poupravit do zdravějších verzí, které budu pro dětský organismus výživnější, a tedy i přínosnější.

Domácí minipizzy

Domácí minipizzy můžete připravit s nejrůznějšími náplněmi podle toho, co má vaše dítě nejraději. Zvolit můžete rajčatový protlak, čerstvá rajčata, sýr, šunku, kukuřici či ananas. Na těsto pro 6-8 porcí budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 200 g hladké mouky semoliny
  • 1 lžička soli
  • 14 g sušeného droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce olivového oleje

Mouky si připravte na pracovní plochu a doprostřed si připravte důlek. V hrníčku si smíchejte droždí, cukr, olej a 650 ml vlažné vody a nechte chvíli odstát, poté vlijte do připraveného důlku. Následně pomalu promíchávejte postupně mouku s tekutinou a vytvářejte těsto. Hněťte ho, dokud nebude hladké a pružné. Připravené těsto do tvaru kouli posypte moukou a vložte do mísy vysypané moukou. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout cca hodinu.

Vykynuté těsto vyndejte na poprášenou plochu moukou, prohněťte a rozdělte si jej na několik kousků. Ty rozválejte na placky o výšce cca půl centimetru. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte cca 15 minut stát. Dozdobte rajčatovou omáčkou a vším, co mají vaše děti rádi. Pečte na 200 stupňů, dokud pizza nezezlátne.

Rajská s masovými koulemi

Jídlo, které miluje snad každé dítě, to je rajská. Některé děti preferují plátek masa, jiné masové koule či plněné papriky. Připravte vašim dětem tolik oblíbenou rajskou omáčku. Na masové koule budete potřebovat:

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • tymián
  • sůl a pepř

Omáčka

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 600 g loupaných rajčat
  • 800 ml vývaru/vody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • tymián dle chuti
  • 1 hřebíček
  • nové koření a bobkový list
  • cukr, sůl a pepř

V míse smíchejte všechny ingredience na masové koule a dochuťte tymiánem, solí a pepřem. Vytvarujte kuličky, které se pečou na plechu či v pekáčku vymazaném olejem, a to cca 35 minut při 180 stupních Celsia. V průběhu pečení je podlévejte vodou.

Ve větším hrnci osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku, poté přidejte nastrouhanou mrkev nahrubo. Asi po 5 minutách zalijte loupanými rajčaty z konzervy a vývarem, přidejte tymián, hřebíček, nové koření, bobkový list, hřebíček, skořici, dochuťte cukrem, solí a pepřem. Vařte cca 30 minut.

Nakonec z omáčky vyndejte bobkový list, hřebíček a nové koření a rozmixujte omáčku tyčovým mixérem. Dochucujte podle vlastní chuti. Podávejte s uvařenými těstovinami a masovými koulemi.

Boloňské špagety

Podobně jako rajskou omáčku děti milují také boloňské špagety. Dopřejte jim i tuto výživnou dobrotu. Potřebovat budete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 3 sušená rajčata
  • 1 řapík celeru (můžete vynechat)
  • 500 g mletého masa
  • 100 ml červeného vína
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžička sušených bylinek
  • sůl, cukr a pepř

Ve větším hrnci osmahněte na oleji cibulku, poté přihoďte rozmačkaný česnek, pokrájenou mrkev a celer. Osmahněte a poté přidejte mleté maso, které osolíte. Opečené maso zalijte konzervovanými rajčata, přidejte pokrájená sušená rajčata, směs trochu osolte, opepřete, zalijte vínem a vařte na mírném ohni cca 30 minut. Nakonec přidejte bylinky, dochuťte solí či cukrem. Podávejte se špagetami a parmazánem.

Lososové rybí prsty

Vsadit můžete i na domácí variantu rybích prstů z lososa, které se pečou v troubě. Potřebovat budete:

  • 500 g filetů z lososa
  • 150 g strouhanky
  • 20 g lahůdkového droždí/sýr Grana Padano
  • 3 vejce
  • sůl a pepř

Nejdříve si předehřejte troubu na 220 stupňů. Z lososa odstraňte kůži a pokrájejte ho na stejně velké kousky o velikosti rybích prstů. Osolte je a opepřete. Připravte si v jednom talíři rozkvedlané vajíčko, v druhém talíři strouhanku s lahůdkovým droždím či najemno nastrouhaným sýrem. Lososa obalujte ve vajíčku a strouhance a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Průběžně se rybí prsty pečou 20 minut, ale pravidelně je kontrolujte. Zvýšit můžete ke konci teplotu na 250, aby byly opravdu dozlatova upečené.

Kakaový tvaroháček

Domácí kakaový tvaroháček nebude obsahovat žádné konzervanty, přidaná éčka či barviva. Hotový je navíc za pár minut. Připravte si:

  • 250 nízkotučného tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1 velký banán/zralý
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce mandlového másla
  • ovoce na ozdobu

Nejdříve vyšlehejte smetanu ke šlehání. Tvaroh rozmixujte s banánem, mandlovým máslem a kakaem. Poté přimíchejte k tvarohu vyšlehanou smetanu. Nechte v lednici vychladit a podávejte ozdobené ovocem.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/155807330@N05/48839488586,

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button