Jídlo

Strava podle měsíců v roce – květen, červen

Profilový obrázek
Napsáno od Renata Bachtíková

Květen

Toto období je ideální pro konzumaci zeleniny, především v syrovém stavu. Chceme – li ji tepelně upravit, vaříme ji ve vlastní šťávě či ji lehce podusíme.

Velice vhodná je reveň rebarbora, která je zdrojem vitamínů a minerálních látek, pomáhá při střevních obtížích. Šťáva z ní vyrobená působí příznivě při zažívacích potížích. Konzumovat ji můžeme syrovou (přidat do salátů) nebo dušenou, jako přílohu. Její konzumace má příznivý vliv na stav pokožky.

Další rostlinka tohoto měsíce je šťovík, který příznivě působí na žaludek, játra a nervovou soustavu. Ideální je kombinace s listy pampelišky. Také jej můžeme přidat do zeleninových salátů.

Povzbuzující salát:

  • listy pampelišky
  • listy řeřichy potoční
  • pažitka

Na svačinu si můžeme připravit chléb s tvarohem a strouhanou ředkvičkou, dozdobený listy pampelišky.

Do jídelníčku zařadíme syrovátku, podmáslí, šťávu z citrusových plodů, zeleninové vývary a saláty.

Červen

Začínáme omezovat příjem obilovin, do jídelníčku zařadíme více tvarohu, mléka, smetany a zeleniny (hrášek, fazole, rajčata, hlávkový salát, karotka, chřest, kedlubny, špenát nebo kukuřici).

Kávu a pravý čaj pijeme v omezeném množství. Z ovoce se zaměříme především na to, které dozrává v našich krajích (ideální je kombinace se smetanou), tropické omezujeme.

O autorovi

Profilový obrázek

Renata Bachtíková

Zanechte komentář

error: