JídloZdraví

12 druhů luštěnin, na které bychom neměli v jídelníčku zapomínat

Luštěniny jsou běžně používány v kuchyních po celém světě. I u nás bylo používání rozmanitých druhů luštěnin na denním pořádku. S postupem času a nabídkou průmyslově zpracovaných potravin však na luštěniny v jídelníčku mnohdy zapomínáme. Dáme přednost bramborám či rýži. Objevte luštěniny, které jsou pro vaše zdraví nesmírně přínosné. Jsou skvělým zdrojem minerálních látek, bílkovin a vlákniny.

Důležité luštěniny

Někdy se můžete setkat s nejasnostmi, co je a není luštěninou. Které potraviny tedy spadají do kategorie luštěnin?

  • Černé fazole
  • Klasické fialové fazole
  • Sójové boby
  • Zelené fazole
  • Pinto fazole
  • Fava fazole
  • Fazole adzuky
  • Cizrna
  • Čočka
  • Hrách
  • Vojtěška
  • Arašídy (ano, opravdu!)

Proč je důležité konzumovat luštěniny?

Hlavní výhodou je, že jsou plné velmi zdravých živin, stabilizují krevní cukr, podporují hubnutí a zdraví srdce. Důležité také je, že podporují zdraví zažívacího ústrojí.

Plné živin!

Luštěniny jsou skvělým zdrojem mnoha důležitých živin, široké škály vitamínů, ale také minerálních látek. Ačkoli se nutriční profil může u každé luštěniny více či méně lišit, obecně platí, že většina z nich je bohatá na foláty, mangan, železo, hořčík a další mikroživiny. Luštěniny jsou také skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, zvláště pro vegetariány a vegany. Proteiny jsou pro naše tělo velmi důležité, jelikož podporují zdravý růst a výboj a ovlivňují také zdraví imunitního systému. V luštěninách nechybí ani tolik důležitá vlákniny, která snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a podporuje hubnutí, jelikož nás udržuje déle sytými.

Stabilizují krevní cukr

Pravidelná konzumace luštěnin souvisí také s nižší hladinou cukru v krvi. Jelikož mají luštěniny vysoký podíl vlákniny, dochází ke zpomalování vstřebávání cukru v krevním řečišti, čímž se reguluje hladina cukru v krvi. Vláknina také zlepšuje schopnost těla účinněji nakládat s inzulinem, hormonem, který je zodpovědný za transport cukru z krevního oběhu do buněk.

Podpora hubnutí

Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny v luštěninách jsou tyto potraviny velmi důležité během procesu hubnutí. Vláknina vás udržuje déle sytými a snižuje chutě. Bílkoviny snižuji hladinu ghrelinu, hormonu, který je zodpovědný za stimulaci hladu a vy tak lépe zvládnete chutě na sladké. Pravidelnou konzumací luštěnin se preventivně chráníte před rizikem obezity, se kterou se pojí riziko vysokého krevního tlaku a cukrovky.

Zdraví srdce

Luštěniny snižují také riziko vzniku srdečních onemocněné a udržují vaše srdce zdravé a silné. Snižují hladinu špatného LDL cholesterolu, který přispívá k častým onemocněním srdce. Přispívá i ke snížení triglyceridů, krevního tlaků atd.

Lepší zažívání

S pravidelnou konzumací luštěnin se dočkáte i lepšího zažívání. Přidejte luštěniny do vašeho jídelníčku pravidelně a pečujte tak o zdraví trávicího traktu. Zvyšování příjmu vlákniny ve vaší stravě je tou nejlepší prevencí vzniku onemocnění spojených s trávicím traktem, jako jsou střevní vředy, hemeroidy, divertikulitidy atd.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button