JídloRady a tipy

Jak zpracovat vajíčka, která vám zbyla z Velikonoc?

Velikonoce jsou již za dveřmi a vy máte pravděpodobně již zaseté osení, natrhané kočičky a vyzdobenou domácnost. Brzy se také pustíte do barvení vajíček. Co si však počít s uvařenými vajíčky, které vám doma po Velikonocích zbudou?

Jak na to?

Snad každé hospodyňce zbudou po Velikonocích natvrdo uvařená vajíčka. Pokud jich je jen malé množství, můžete si je nakrájet na čerstvý chleba pomazaný máslem a posypat je solí, to je delikatesa, kterou každý ocení. Co však dělat, když vám doma v košíku zbude opravdová kupa vajíček, navíc vaše děti přinesou další vykoledovaná vajíčka? Můžete vsadit na klasiku v podobě vajíčkové pomazánky, kterou lze připravovat na desítky způsobů. Jak na to se podíváme v dnešním článku.

Vajíčková pomazánka klasická

Pravdou je, že klasická vajíčková pomazánka nikdy nezklame.

  • 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
  • cibule
  • pažitka

Vajíčka, která přinesli koledníci, oloupejte a buď je rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte nahrubo. Následně vajíčka promíchejte s máslem a majonézou a najemno nakrájenou cibulkou. Použít můžete i jarní cibulku. Podle chuti dosolte a opepřete a přidejte hořčici. Připravte si čerstvý chléb, namažte vajíčkovou pomazánkou a posypte pažitkou.

Zdravá pomazánka

Připravit si můžete také zdravější verzi vajíčkové pomazánky bez majonézy s avokádem.

  • 4 vejce natvrdo uvařená
  • 2 malá avokáda/ 1 větší
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové trávy
  • jarní cibulka
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Pokrájejte uvařená vajíčka, vložte je do misky a přidejte nakrájené avokádo, bílý jogurt (nejlépe řecký), citronovou šťávu, cibulku a hořčici. Rozmačkejte směs vidličkou a promíchejte. Dosolte a opepřete podle chuti. Dopřát si tuto pomazánku můžete na krekrech, do toustů i s chlebem.

Vajíčková pomazánka s mrkví

Aby vajíčková pomazánka dostala šmrnc v chuti i vzhledu, můžete do ní přidat mrkve.

  • 3 mrkve
  • 2 lžíce másla (můžete i více)
  • 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 1 až 2 lžičky sušené bazalky
  • pažitka

Nejdříve si mrkev nastrouhejte najemno a promíchejte s máslem a majonézou, až poté přidávejte nahrubo nastrouhaná vajíčka, pokrájenou cibulku a pažitku. Dochuťte s pomocí pepře, soli a sušené bazalky. Promíchejte a nechte odležet cca 20 minut. Poté podávejte s čerstvým chlebem posypané pažitkou či jarní cibulkou.

Co dál do vajíčkové pomazánky?

Vajíčkovou pomazánku si můžete připravit na desítky způsobů. Místo majonézy můžete například použít cottage či pomazánkové máslo nebo dokonce tvaroh. Připravit ji můžete i s vařenými bramborami, poté chutná jako lehčí verze bramborového salátu. Přidat do pomazánky můžete také sýr, česnek či brokolici. Upravovat ji můžete také podle vlastní chuti a preferencí.

Kam s vařeným vejcem?

Přidat vařené vajíčko můžete například i do koprové omáčky, díky němu bude mít omáčku tu pravou chuť. Skvěle chutná vařené vajíčko v kombinaci s tuňákem. Připravte si těstovinový salát s tuňákem, vejci, zeleninou, jogurtem, solí a pepřem, je to ideální oběd do práce, který zasytí, ale potěší váš žaludek. Dobře vařená vajíčka ladí také s avokádem, jelikož má avokádo opravdu jemnou krémovou chuť, která se s vejci skvěle doplňuje. Avokádo může s klidem nahradit majonézu. Obáváte-li se konzumace vajec a vysokého cholesterolu, připravte tyto dobroty pro vaše blízké, které vajíčkové dobroty ocení. Přejeme dobrou chuť!

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button