JídloRady a tipy

Recept: Domácí bezlepkové vafle s jahodami a javorovým sirupem

V dnešním článku si ukážeme recept na oblíbené snídaňové vafle. Nebudou to však klasické vafle, ale bezlepkové, které mohou konzumovat i příznivci zdravého stravování, kteří se snaží vyhnout lepku, popřípadě také celiaci. Vafle si nejčastěji připravujeme o víkendu, když máme čas si se snídaní vyhrát. Dopřejte si zdravou netradiční snídani s celou rodinou.

Domácí vafle x kupované

V supermarketech se můžete setkat s mraženými polotovary či směsí, ze které si vafle připravíte. Ty však obsahují lepek a často velké množství rafinovaného cukru. Recept na domácí vafle obsahuje pouze zdraví prospěšné ingredience, které bohužel vafle kupované neobsahují. V receptu najdete bezlepkovou mouku, použít můžete buď mouku rýžovou, kukuřičnou, amranthovou, pohankovou či kaštanovou či si mouky namíchat, to je vždy lepší. Vafle jsou slazené medem a místo másla obsahují ghee. Klasické mléko je vyměněno za mléko kokosové, díky kterému jsou vafle krásně vláčné a díky němu neobsahují ani laktózu. Mohou si je vychutnat i alergici.

Co je to ghee?

Ghee je pročištěné a přepuštěné máslo, které se k nám dostalo z indické kuchyně. Chutná a voní mnohem lépe než klasické máslo, také má významnější zdravotní účinky. Ghee se připravuje při vysoké teplotě, má výraznou chuť, která připomíná ořechy. Ghee si můžete vyrobit i vy sami doma. Stačí v plecháčku rozpustit máslo, nesmí se vařit ani škvařit. Lžící postupně sbírejte pěnu tvořící se na hladině másla. Za chvíli vám v plecháčku zbude jen zlatohnědé ghee, které se ještě scedí přes hustě tkanou látku. Takto jej nechte ztuhnout a následně používejte. Ghee má také delší trvanlivost než klasické máslo.

Recept:

příprava: 15 minut

  • 2 vejce
  • 2 hrnky bezlepkové mouky
  • 1 a 3/4 šálku kokosového mléka
  • 1/2 šálku ghee
  • 1 lžíce medu či rostlinného sirupu
  • 4 lžíce prášek do pečiva (bio)
  • 1/4 lžičky mořské soli
  •  1/2 lžičky vanilkového extraktu

Nejdříve si připravte větší mísu. Do ní vyklepněte vajíčka a mírně vyšlehejte. Přisypte mouku, přilijte mléko, ghee, med, prášek do pečiva, sůl a nakapejte vanilkový extrakt. Vše smíchejte. Předehřejte si vaflovač a vymažte ho ghee. Opatrně přilévejte do vaflovače směs, zavřete vaflovač a pečte dozlatova. Poté přendejte na talíř a ozdobte vším, co máte rádi. Použít můžete čerstvé ovoce, nejlepší jsou jahody, přelít vafle javorovým sirupem či jogurtem a posypat různými, ořechy semínky či goji. Záleží pouze na vaší chuti.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button