JídloPrevence

Už dávno se mák nebere jako opium: lze z něj vyrobit i tělu prospěšný olej

Kdo vnímá mák, jen jako posyp na pečivu, dělá chybu. Mák totiž ve větším množství dokáže nabídnout výborné nutriční vlastnosti. Mák pochází z rostliny z východního Středomoří, která budila respekt především jako zdroj opia. Sloužila jako „droga“ na úlevu bolestí, při kašli, astmatu, průjmech a nespavosti. Rostliny máku totiž obsahují opiové alkaloidy jako morfin, kodein a thebain.

Obyčejný mák nemá stejné opiátové vlastnosti jako rostlina, ze které pochází. Aby tam nějaké sloučeniny tohoto typu zůstaly, musel by se mák jimi kontaminovat. Když se mák umyje, již tyto vlastnosti nemívá. To znamená, že mák zakoupený v supermarketech a obchodech s potravinami a konzumovaný v přiměřeném množství, je bezpečný.

Maková semínka jsou drobná, vyrábí se z nich i olej

Podle toho, kde jsou pěstována se odlišují barvou, i když obvykle jsou černá. Používá se především k doplnění chuti a křupavosti jídel. Z máku se dá vyrobit makový olej, což možná mnozí z vás ani netuší. Díky vysokému podílu omega 6 a omega 9 mastných kyselin zlepšuje celkové zdraví a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mák a olej z máku také vlastní polyfenoly – antioxidanty snižující riziko srdečních chorob. Kyselina olejová pomáhá hojit rány na pokožce.

Výživová fakta o máku

Maková zrníčka jsou zdrojem vlákniny, která udržuje pocit nasycení po delší dobu. Obsahují také hořčík, který pomáhá podporovat zdraví kostí a srážení krve, taktéž vápník. V omezenější míře tu najdete i sodík, železo a mangan. Mangan je stopový minerál se spoustou výhod, který mimo jiné příznivě ovlivňuje hustotu kostních minerálů. Je také spojen se správnou funkcí jater a metabolismem živin. Dále tu jsou makroživiny jako tuk, bílkoviny a sacharidy.

Mák a hubnutí

Vzhledem k tomu, že mák je zdrojem vlákniny, hořčíku, vápníku a zdravých tuků, mohou být tato semínka dobrým doplňkem zdravé výživy. Je také výhodný z hlediska nízkého obsahu cholesterolu a sodíku.

Nejlepší způsob, jak jíst mák

Mák se nachází v mnoha pekařských výrobcích, jako jsou bagety nebo citronovo-makové muffiny, ale lze ho také přidat do salátů a zeleniny.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button